Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihomoravští záchranáři stále častěji čelí agresivním pacientům

Personál Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje se stále častěji potýká s agresivními pacienty. Přibývá nejen verbálních útoků, ale také fyzických napadení. Ta si už několikrát vyžádala hospitalizaci nebo pracovní neschopnost zdravotníků.

Podle mluvčí jihomoravských záchranářů Barbory Zuchové se s agresivitou a nadávkami denně potýkají i operátorky na tísňové lince. "Verbální agresivita je běžná a čím dál častější, zejména o pátečních a sobotních nočních službách. Většinou jsou pacienti pod vlivem alkoholu nebo jsou psychicky nemocní a z povahy onemocnění nejsou schopní agresivitu ovlivnit," uvedla.

Sklony k násilí však nemívají jen pacienti, ale i jejich okolí. Přesný počet si zdravotníci nevedou, protože obdobné případy řeší denně. "Narůstá také počet fyzických útoků. I když se dají spočítat v rámci jednotek, zvyšuje se agresivita útoku. Lze to doložit tím, že zranění našich zaměstnanců si vyžádala hospitalizaci a pracovní neschopnost," řekla Zuchová.

Například v prosinci zasahovala posádka u pacienta s bolestmi zad. Při jeho přesunu k sanitnímu vozu muž zaútočil. Oba záchranáři se snažili útok odvrátit a všichni upadli na zem, kde agresor pokračoval. "Zdravotníci utrpěli pohmožděniny a povrchová zranění. Jeden skončil na chirurgické ambulanci a službu nemohl dokončit. Byl v pracovní neschopnosti," podotkla mluvčí.

Lidé neútočí jen na personál, ale i na techniku. Dokládá to příklad také ze závěru loňského roku. "Muž s psychickými obtížemi se pohyboval se zbraní v ruce, nebyla ale střelná. Posádka se obrátila na policii a držela si odstup. Pacient však vyšel před dům, vzal kovovou rohož a hodil ji na čelní sklo sanitního vozu. Vznikla škoda několik desítek tisíc korun," popsala mluvčí.

Záchranáři se snaží útokům předcházet. "Pokud je konfliktní prostředí zřejmé už při telefonátu, žádáme ihned o spolupráci policii. Pokud je prostředí nebezpečné, zasahujeme až po zajištění bezpečnosti policií. Pokud je útok nečekaný, žádá o vyslání policie zasahující posádka," doplnila Zuchová.

Policie postupuje jako v běžných případech. "Pokud pacient napadne záchranáře a zraní ho, vyžádáme si lékařskou zprávu, zjišťujeme průběh události a také následky. Podle toho potom posoudíme, zda se stal přestupek nebo trestný čin,"  informovala mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. V případě ublížení na zdraví může útočník skončit ve vězení s délkou trestní sazby, která se odvíjí podle závažnosti zranění.

Zdroj ČTK

Štítky záchranář, útok, agrese, pacient, policie, pracovní neschopnost, Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští záchranáři stále častěji čelí agresivním pacientům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.