Jihomoravští hygienici zkontrolovali okolo třiceti výrobců nebalených zmrzlin v kraji. Pochybení zjistili v jednom případě na Blanensku, při následné kontrole bylo všechno v pořádku. U ostatních výrobců žádné závady nebyly, sdělila dnes Jana Laštovičková z Krajského hygienické stanice.
Hygienici provedli kontrolu na vytipovaných místech po celém kraji. V občerstvení v Boskovicích byl ve zmrzlině zjištěn nadlimitní výskyt enterobakterií, uvedla Laštovičková. Hygiena přikázala prodejci provést sanitaci a uložila mu zaplatit 1000 korun. Při následné kontrole bylo podle Laštovičkové vše v pořádku.
Hygienici kontrolovali výrobu, skladovací podmínky, ochranu před kontaminací, manipulaci a nakládání s odpady, osobní hygienu, značení surovin, výrobní postup i používání barviv.
Podle Laštovičkové se výroba zmrzliny ze sypkých práškových i tekutých směsí takzvanou teplou nebo studenou cestou stala už tradiční technologií používanou provozovateli cukráren a dalších provozoven poskytujících stravovací služby. "Zejména v letních měsících, kdy je prodej a konzumace nejčastější, může být zmrzlina kontaminovaná patogenními mikroorganismy, pokud nejsou dodržovaná hygienická pravidla při výrobě a prodeji. Zmrzlina pak může být zdrojem nemoci," uvedla.
Hygienici sledují i přidávání barviv. "Například u dětí může zmrzlina s nadměrným množstvím barviv způsobit hyperaktivitu, alergii nebo snížení imunity, ale i klinické obrazy epileptického záchvatu," dodala Laštovičková. Doplnila, že výrobci si na správný postup při výrobě zmrzliny dávají pozor, což potvrdily i kontroly.
Zdroj ČTK
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.