Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hygienici zkontrolovali výrobce zmrzlin v Jihomoravském kraji

Jihomoravští hygienici zkontrolovali okolo třiceti výrobců nebalených zmrzlin v kraji. Pochybení zjistili v jednom případě na Blanensku, při následné kontrole bylo všechno v pořádku. U ostatních výrobců žádné závady nebyly, sdělila dnes Jana Laštovičková z Krajského hygienické stanice.

Hygienici provedli kontrolu na vytipovaných místech po celém kraji. V občerstvení v Boskovicích byl ve zmrzlině zjištěn nadlimitní výskyt enterobakterií, uvedla Laštovičková. Hygiena přikázala prodejci provést sanitaci a uložila mu zaplatit 1000 korun. Při následné kontrole bylo podle Laštovičkové vše v pořádku.

Hygienici kontrolovali výrobu, skladovací podmínky, ochranu před kontaminací, manipulaci a nakládání s odpady, osobní hygienu, značení surovin, výrobní postup i používání barviv.

Podle Laštovičkové se výroba zmrzliny ze sypkých práškových i tekutých směsí takzvanou teplou nebo studenou cestou stala už tradiční technologií používanou provozovateli cukráren a dalších provozoven poskytujících stravovací služby. "Zejména v letních měsících, kdy je prodej a konzumace nejčastější, může být zmrzlina kontaminovaná patogenními mikroorganismy, pokud nejsou dodržovaná hygienická pravidla při výrobě a prodeji. Zmrzlina pak může být zdrojem nemoci," uvedla.   

Hygienici sledují i přidávání barviv. "Například u dětí může zmrzlina s nadměrným množstvím barviv způsobit hyperaktivitu, alergii nebo snížení imunity, ale i klinické obrazy epileptického záchvatu," dodala Laštovičková. Doplnila, že výrobci si na správný postup při výrobě zmrzliny dávají pozor, což potvrdily i kontroly.

Zdroj ČTK

Štítky zmrzlina, hygiena, Jihomoravský kraj, brno, kvalita, prodej, léto, okres Blansko, výroba, Boskovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici zkontrolovali výrobce zmrzlin v Jihomoravském kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.