Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Znečištěné ovzduší má v Brně na svědomí ročně přes 600 pacientů

Znečištěné ovzduší má v Brně na svědomí ročně přes 600 hospitalizovaných pacientů pro vážné nemoci srdce a cév, nemocnice přijmou více než 150 lidí s onemocněním dýchacích cest a kolem stovky lidí předčasně zemře. Hlavním problémem je prach z automobilové dopravy, zejména kvůli dieselovým motorům. Vyplývá to z výsledků výzkumu, které zveřejnilo Centrum pro životní prostředí a zdraví.

Znečištění ovzduší v Brně podle odborníků dlouhá léta překračuje limity stanovené zákonem i evropskou směrnicí o ovzduší. Aktuální hodnocení zdravotních rizik ukazuje, že více než 600 obyvatel Brna může být každý rok hospitalizováno pro vážná onemocnění srdce a cév, neboť jsou nuceni dýchat vzduch příliš znečištěný prachem.

„Kromě toho mají prachové částice v ovzduší na svědomí více než 160 nemocničních příjmů pro vážné nemoci dýchacího systému a téměř stovku předčasných úmrtí. Prachovým částicím v ovzduší lze také přičíst to, že více než 100 dětí ročně onemocní v Brně chronickou bronchitidou, i zhruba 50 procent astmatických záchvatů u dětí," uvedl Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví. Obyvatelé Brna podle něj za rok ztratí skoro 750.000 dní omezenou aktivitou na lůžku, mimo školu či práci nebo musí jinak vážně omezit svou normální činnost.

„Brno bohužel dlouhodobě neplní ani platné limity, ani stávající hodnoty doporučované odborníky pro ochranu lidského zdraví. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom doporučuje zpřísnit politiku ochrany ovzduší, včetně zpřísnění limitů," dodal Šuta.

Ministerstvo životního prostředí loni vydalo Program zlepšování kvality ovzduší (PZKO). Podle aktivistů ale nestanovuje plán, jak dosáhnout potřebného zlepšení ovzduší, a aktivisté jej zažalovali s cílem, aby byl jako neefektivní zrušen. „Za posledních deset let nedošlo v Brně v oblasti znečištění ovzduší škodlivými látkami z dopravy k podstatnému zlepšení a předchozí strategie neměly pro tuto oblast pozitivní dopad. Potřebujeme takový plán, který ochrání naše zdraví a nebude jen soupisem toho, co by se případně mohlo udělat pro čistější ovzduší," uvedla Hana Suchánková, jedna z žalujících občanek Brna a členka iniciativy Dejchej Brno.

„Hlavním zdrojem znečištění ovzduší je v Brně doprava a klíčovým opatřením tedy musí být snížení jejího objemu v aglomeraci. To nepochybně vyžaduje především realizaci územně plánovacích opatření, která zajistí vyvedení alespoň části současného objemu tranzitní dopravy mimo území Brna a zároveň zaručí, aby do oblastí, kde již v současné době dochází k překračování imisních limitů, nebyly umisťovány nové dopravní stavby," uvedla Kristína Šabová, právnička společnosti Frank Bold. Město v posledních letech vybudovalo několik parkovacích domů v centru města a další buduje. Počítá také s parkovišti systému park and ride pro lidi dojíždějícím do města, kteří kombinují automobilovou dopravu s veřejnou.
 

Zdroj ČTK

Štítky vzduch, Brno, nemoc, doprava, Světová zdravotnická organizace, Miroslav Šuta, Polský kulturně-osvětový svaz v České republice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znečištěné ovzduší má v Brně na svědomí ročně přes 600 pacientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.