Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jihu Moravy se opět objevily případy žloutenky

Hygienici v Jihomoravském kraji evidují od začátku roku 55 případů žloutenky, za poslední týden přibyly dva noví pacienti. Nakažených přibývá několik každý týden. Nejvíce případů je v Brně a okolí. Podle hygieniků se může v létě počet případů zvýšit kvůli tomu, že lidé konzumují jídlo venku rukama.

Loni zasáhla Jihomoravský kraj největší epidemie žloutenky za poslední léta. Hygienici zaznamenali 449 případů, podle Ciupek bylo 20 vážných a dva lidé zemřeli.

Nejvíce postižené je Brno. „Nejpostiženější skupinou jsou mladí dospělí. Děti nemoc postihla v menší míře, výskyt byl asi u 20 školáků za celé to období," uvedla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Renata Ciupek.

Loni se rozmohla žloutenka právě v létě. „Problémem bylo, že lidé u těch prvopočátečních případů s námi příliš nespolupracovali, nepamatovali si, s kým byli v kontaktu, a proto se vinou nespolupráce onemocnění dostalo mezi majoritní populaci. Letos máme jiskřičku naděje, protože máme velké zastoupení lidí, kteří s námi spolupracují," řekla Ciupek.

Pokud hygienici zjistí, že má někdo žloutenku, dělají opatření u lidí, kteří s nemocným byli v kontaktu. „Za loňský a letošní rok jsme provedli opatření u více než 3000 lidí, zhruba 800 bylo letos. Taky jsme provedli očkování u více než 2000 lidí. Další tisíce lidí se nechaly naočkovat samy, což je pozitivní," dodala Ciupek.

Podle ní byli všichni lidé, kteří nemoc měli, hospitalizovaní. „Je to povinnost. Jedním důvodem je péče o zdraví a druhým izolace nemocných, aby se zabránilo šíření. Závažných případů bylo asi 20 a vyžádaly si dlouhodobou hospitalizaci. Loni byla i dvě úmrtí. Proto není správné, že je žloutenka považovaná ze lehčí onemocnění," zdůraznila Ciupek.

Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy především v situaci, když lidé konzumují potraviny neumytýma rukama. Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety. Není vhodné ani sdílet svačinu, pití, cigaretu nebo ručník. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.
 

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky žloutenka, nemoc, Morava, Jihomoravský kraj, Brno, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy se opět objevily případy žloutenky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.