Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jižní Morava hlásí po klidném období nové případy žloutenky

Hygienici v Jihomoravském kraji po klidném období evidují za poslední týden devět nových případů žloutenky. Od začátku roku je 39 potvrzených případů. Na webu jihomoravské hygienické stanice uvedla ředitelka protiepidemického odboru Renata Ciupek. Loni bylo na jižní Moravě 449 případů žloutenky.

Na nové případy dnes upozornil Český rozhlas Brno. „Mezi novými případy nebyl zjištěn žádný společný faktor. Z okolností vyplývá, že se virus vyskytuje v prostředí zejména na dotykových místech, WC a podobně," uvedla Ciupek.

Podle ní se u každého nemocného provádějí protiepidemická opatření tak, aby se v maximální míře zamezilo šíření nákazy. „Délka opatření u osob, které byly v kontaktu s nemocným, trvá po dobu maximální inkubační doby 50 dnů," dodala Ciupek.

Devět nových případů hygienici zaznamenali na konci ledna, od té doby se týdně objevovali sporadicky jeden, dva, maximálně tři nemocní a někdy žádný. Přesto hygienici upozorňovali, že riziko šíření nákazy ještě nekončí. Ciupek už dříve uvedla, že s teplejším počasím začnou lidé konzumovat jídlo venku neumytýma rukama, a proto by se žloutenka mohla znovu objevit.

Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy především v situaci, když lidé jedí a neumývají si před tím ruce. Proto hygienici nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety. Není vhodné ani sdílet svačinu, pití, cigaretu nebo s někým sdílet ručník. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.

Žloutenka se na jižní Moravě začala šířit ve větším měřítku než obvykle už v loňském roce, kdy bylo 449 případů, tedy polovina z celkového počtu případů žloutenky v celé zemi. Na podzim týdně přibývalo v Jihomoravském kraji i 30 nových případů.

Zdroj: ČTK
  

Štítky Jihomoravský kraj, žloutenka, Krajská hygienická stanice, Český rozhlas Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava hlásí po klidném období nové případy žloutenky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.