Hygienici v Jihomoravském kraji nezaznamenali za poslední týden žádný nový případ žloutenky. Vzhledem k teplejšímu počasí a častější konzumaci jídla venku však riziko nákazy stoupá. Od začátku roku hygienici evidují 24 potvrzených případů, loni jich na jihu Moravy bylo 448.
Už druhý týden hygienici nemají žádný nový případ žloutenky. Stejná situace však byla i na začátku února, a poté se objevilo šest případů. "Lze předpokládat, že epidemie může vyhasínat. My se ale ještě neradujeme. Otepluje se, lidé začnou jíst potraviny na ulicích, a může se cokoli stát," zdůraznila vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.
Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy především v situaci, když lidé jedí potraviny neumytýma rukama. Proto hygienici nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety. Lidé by ale neměli ani sdílet jednu svačinu, pití, cigaretu a ani se utírat stejným ručníkem.
"Lidé mají zvyk, si při předávání pití otřít hrdlo láhve rukou, což je největší chyba. Kontaktem ruky nakaženého s hrdlem se na něj může dostat nákaza, která se pak přenese na jiného člověka," upozornila Ciupek.
Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.
zdroj: ČTK
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.