Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Žloutenka se na jihu Moravy zatím vyhýbá dětem, nemocných je pár

V Jihomoravském kraji je i přes nový školní rok minimum dětí nakažených žloutenkou, přestože celkový počet nakažených lidí každý týden narůstá. Počet nakažených je kolem 260, dětí ale tvoří minimální část, prohlásila Radka Boháčová z jihomoravské hygienické stanice. Podle ní hygienici zatím nevydávali žádná opatření pro školu.

V Jihomoravském kraji se o prázdninách rozšířila žloutenka natolik, že je počet nakažených více než desetinásobný oproti předchozím rokům. Boháčová však upozornila, že nejvíce zasaženou skupinou jsou mladí dospělí. Nezměnilo se to ani po začátku školního roku, kterého se někteří odborníci obávali vzhledem k možnému rozšíření nákazy mezi děti. "Zatím nemáme takové případy, že by bylo v některé škole více nakažených dětí a museli jsme vydávat větší opatření," uvedla Boháčová.

Podle ní je nakaženo jen pár dětí, které nemoc získaly od dospělých z rodiny. "Tyto případy řešíme v konkrétní třídě, kde dítě bylo. Žádné šíření nákazy v kolektivu ale nemáme," doplnila Boháčová.

Nejvíce žloutenka zasáhla Brno, nejčastěji ji mají lidé ve věku 20 až 44 let. Každý týden přibývá zhruba 20 nových případů. Od začátku roku se k minulému pátku potvrdilo 258 nakažených. Hygienici provedli protiepidemická
opatření u více než 1500 osob, které byly s nakaženými v kontaktu.

Město Brno zareagovalo na situaci očkováním sociálních pracovníků magistrátu a části strážníků, chystá i očkování pro sociální pracovníky nestátních organizací a bezdomovců. Zaměstnance naočkuje i záchranná služba. Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová tvrdí, že hygienici mají situaci pod kontrolou a že oproti minulosti je počet nakažených nízký. Například v roce 1979 bylo v celé ČR 32.000 nakažených, nyní je jich v ČR kolem 500.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, Radka Stupková, žloutenka, Morava, Krajská hygienická stanice, Česko, Brno, Eva Gottvaldová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žloutenka se na jihu Moravy zatím vyhýbá dětem, nemocných je pár  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.