Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Neděle 20. října 2024  |  Svátek má Vendelín
Bez reklam

Onkologická kapacita nezahálí ani v penzi. Konzultaci od Vorlíčka chtějí pacienti stále, radí také ministrovi

I deset let po odchodu do důchodu se na onkologa Jiřího Vorlíčka obracejí e-mailem pacienti, kteří s ním chtějí konzultovat svůj stav. Onkologii se věnoval od promoce v roce 1969 a za svůj život získal pověst předního tuzemského odborníka. Obor zcela neopustil ani v důchodu. Ještě před pár lety přednášel na lékařské fakultě, dnes stále odpovídá na e-maily a zároveň je poradcem ministra zdravotnictví pro onkologii.

Kariéra spojená s brněnským onkologickým ústavem

Vyčerpaný z práce, která se mnohdy pojí s tragickými osudy, se necítí. „Celý život jsem se věnoval onkologickým pacientům, někdy toho bylo moc, ale bylo to úžasné," řekl Vorlíček, který slaví 24. října 80. narozeniny.

Vorlíčkova kariéra začala i skončila v Masarykově onkologickém ústavu. V roce 1969 tam nastoupil jako lékař, v roce 2014 odešel do důchodu z pozice ředitele, kterým byl šest let. Mezitím působil i ve svatoanenské nemocnici a později se stal přednostou Interní hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno. Několik let byl děkanem Lékařské Fakulty Masarykovy Univerzity a později jejím proděkanem. Byl také předsedou České onkologické společnosti.

Současná léčba rakoviny je zázrak, míní odborník

Za dobu působení v onkologii vnímá, jak se obor posunul. „Je to obrovský skok, řekl bych jeden z největších ve zdravotnictví. Když jsem se začínal zabývat onkologií, byly asi tři léky, teď jsou jich stovky. Pokrok je i v nových operačních nebo ozařovacích technikách. Dříve většina pacientů zemřela a rakovina byla hrůzostrašná nemoc. Dnes se daří většinu zachránit. Současná léčba rakoviny je zázrak," uvedl.

Navzdory kvalitnější péči bude podle odhadů rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v Česku. V současné době jsou to nemoci srdce, nádory představují nyní s necelými 28.000 zemřelých ročně čtvrtinu všech úmrtí. Vzniku téměř poloviny z nich se dá podle odborníků předejít zdravějším životním stylem, přičemž riziko úmrtí výrazně snižuje zachycení nádoru v časném stadiu, například při screeningovém vyšetření lidí bez příznaků.

Prevence je nesmírně důležitá

„Rakovina je děsná nemoc. Musíme pořád opakovat, jak je prevence důležitá. Za roky se jistě zlepšila informovanost, lidé chodí na preventivní vyšetření, ale někteří se bojí. Nechtějí dostat špatnou zprávu. Další věc, která mě překvapuje, že stále kouří mladí lidé. Přitom vědí, že způsobuje rakovinu plic," poznamenal.

Posun vidí za roky také v přístupu lékařů. „Po revoluci se všichni chtěli podívat ven a poznávat zahraniční pracoviště. Následně jim záleželo více na tom, aby byli za svou práci dobře odměněni, dnes myslím, že je pro ně důležitý hlavně volný čas," míní.

Obor potřebuje vyšší psychickou odolnost

I onkologii trápí nedostatek lékařů, Vorlíček připouští, že pro některé může být obor náročnější. „Není vhodné, aby v něm byli lidé s nízkou psychickou odolností. Vidíte umírat dítě s nádorem, matku dětí, a musíte umět takové situace zvládat. Já jsem to dokázal, přistupoval jsem k tomu tak, že děláme maximum, abychom člověka zachránili. Celý život jsem pracoval od pěti ráno do sedmi večer. Snažil jsem se dělat svou práci nejlépe, jak umím. Myslím, že takový člověk buď je, a nebo není. Když to v sobě nemáte, nenaučíte se tomu věnovat veškerý čas. To platí ve všech profesích, ale u nás jde o kejhák, jak říkávala babička," dodal.

Radí i ministerstvu zdravotnictví

Vorlíček působí od roku 2022 jako poradce na ministerstvu zdravotnictví. V oblasti onkologie se resort zabývá kromě jiného vyhodnocením sítě komplexních onkologických center (KOC) v Česku, o jejichž vznik se Vorlíček zasadil. V současné době jsou podle odborníků výrazné regionální rozdíly v dostupnosti péče, centrum chybí v Karlovarském kraji.

„Pokud bych to měl srovnat třeba s Amerikou, tak je v Česku dostupnost péče velmi dobrá. V Karlovarském kraji dlouhodobě usilujeme o to, aby tam centrum bylo. Postupně se to posunuje dopředu, ale pomalu," doplnil.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tino Kratochvíl

Štítky Brno, onkologie, lékaři, Vorlíček, rakovina, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Onkologická kapacita nezahálí ani v penzi. Konzultaci od Vorlíčka chtějí pacienti stále, radí také ministrovi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.