Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Rodičky si oblíbily vyškovskou porodnici. Kapacita už nestačila, otevřeli nové porodní centrum

Ve vyškovské porodnici probíhá dlouhodobě více než tisíc porodů ročně a stala se vyhledávanou pro páry preferující přirozený průběh porodu. Stávající prostory byly k zajištění takového množství porodů již nedostatečné, proto se vedení Jihomoravského kraje rozhodlo pro výstavbu Centra přirozeného porodu a rekonstrukci oddělení šestinedělí.

Přirozený porod je prioritou

Rodičky vyškovskou porodnici vyhledávají kvůli možnosti co nejpřirozenějšího porodu. „Záměr rozšíření porodnice a vybudování nových reprezentativních prostor šel ruku v ruce s trendem a poptávkou nastávajících maminek přivést na svět dítě přirozeným způsobem. Profesionální tým z gynekologicko-porodnického oddělení ženu plně respektuje a podporuje ve způsobu porodu, který společně naplánovali,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Nemocnice Vyškov Zdeněk Horák.

Centrum přirozeného porodu poslouží rodičkám, které upřednostňují soukromí a komornější prostředí. Do nemocnice jezdí maminky z řady okolních okresů, ale i třeba ze Slovenska „V naší porodnici se statisticky provádí nejnižší počet císařských řezů v České republice, držíme průměr trvale k deseti procentům,“ doplnil Horák.

Průměrný věk prvorodiček na jižní Moravě je třicet let. Podle odborníků potká neplodnost každý šestý pár

Na kliniky reprodukční medicíny se obrací stále více párů, které touží po miminku. Postupně se totiž zvyšuje věk prvorodiček, třeba na jihu Moravy je průměr třicet let. S vyšším věkem jsou spojené zdravotní komplikace či problémy s početím dítěte....

Rekonstrukce přinesla větší komfort

Rozšíření místa pro porodní část vzniklo po přestěhování gynekologických ambulancí do nových prostor. „Rozšířili jsme stávající kapacity porodních boxů o dva, tedy na celkem 5 porodních boxů. Všechny disponují vlastním sociálním zařízením, dva z nich jsou vybaveny novou speciální vanou. Porodní část zahrnuje příjmovou ambulanci, neonatologické zázemí, recepci, sekční sál s příslušenstvím, zázemí pro personál a sklady,“ popsal úpravy radní pro zdravotnictví Karel Podzimek (ODS).

Modernizace a změn se dočkalo také oddělení šestinedělí. Každý lůžkový pokoj získal vlastní sociální zázemí, na místě původního společného sociálního zázemí vznikly dva nové pokoje.  I část pro novorozence má navržené nové dispoziční řešení.

Součástí nového Centra přirozeného porodu budou také různé kurzy a přípravy pro ženy v předporodním i poporodním období. Nemocnice zajistila pro matky služby laktačních poradkyň a péči fyzioterapeutek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením JMK

Štítky nemocnice, porodnice, dítě, matka, porod, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodičky si oblíbily vyškovskou porodnici. Kapacita už nestačila, otevřeli nové porodní centrum  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.