Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Ředitel brněnské Úrazové nemocnice Piler po pěti letech rezignuje. Šéfem Milosrdných bratří ale zůstává

Ředitel Úrazové nemocnice Brno Pavel Piler rezignoval k 1. září po téměř pěti letech ve funkci. Jeho rozhodnutí souvisí s výběrovým řízením na nového ředitele, které schválili radní. Piler odchází kvůli ztrátě důvěry ze strany města, nemocnici Milosrdných bratří ale povede dále. Dočasným vedením Úrazové nemocnice byl pověřen traumatolog Ján Kočiš.

Ředitel Úrazové nemocnice Brno Pavel Piler k 1. září téměř po pěti letech ve funkci rezignuje. Rozhodl se tak v souvislosti s vypsáním výběrového řízení na tuto pozici, které minulý týden avizovala primátorka Markéta Vaňková (ODS) ve středu jej schválili radní. Městskou nemocnici povede dočasně traumatolog Ján Kočiš. Změna vedení souvisí s neutěšenou situací na chirurgickém oddělení. Rychlejší nástup nového ředitele podle Pilera přispěje ke zklidnění atmosféry.

Vedení města v uplynulém měsíci dvakrát jednalo s Pilerem i nespokojenými lékaři. Nejprve se dohodli na tom, že Piler představí konkrétní opatření, jak by se dala situace stabilizovat. Stalo se tak minulý týden. Primátorka po schůzce řekla, že řešení nebylo dostatečné, a jelikož Piler nese míru odpovědnosti, vypíše město výběrové řízení. Dnes Piler oznámil rezignaci. Důvodem je nedostatečná důvěra ze strany zřizovatele, uvedla Úrazová nemocnice v tiskové zprávě.

Město hledalo dočasného ředitele od minulého týdne. Jednání vedla zastupitelka pro zdravotnictví Dagmar Seidlová (TOP 09), jež je také primářkou anesteziologicko-resuscitačního oddělení ve Fakultní nemocnici Brno. Vzešlo z nich, že zařízení dočasně povede Kočiš. „Je přijatelný i pro chirurgy. Nyní bude jednat s lékaři o tom, jak dále postupovat. Na funkci ředitele jsme vypsali výběrové řízení s termínem podávání přihlášek do 15. října. Nástup je dle dohody, počítáme s Novým rokem, ideální by bylo i dříve,“ řekla Vaňková.

Brněnská Úrazová nemocnice je v krizi. Chirurgové popisují nátlak, ředitel nařčení odmítá

Ředitel Úrazové nemocnice Brno Pavel Piler má za čtrnáct dnů, aby představil brněnským radním řešení napjaté situace na chirurgii. Lékaři v otevřeném dopise kritizovali vedení za neprofesionální přístup, dehonestující zacházení a nedostatek...

Výběrové řízení se bude týkat jen Úrazové nemocnice, Piler šéfuje i Nemocnici Milosrdných bratří. Náměstek primátorky René Černý (ANO) doplnil, že ředitel předává nemocnici v dobré ekonomické kondici. Ujistil také, že péče zůstane zachovaná. Šest lékařů chirurgie vypovědělo od října další přesčasové hodiny, jednat s nimi bude dočasný ředitel.

Nemocnice v prohlášení uvedla, že Piler na druhém kole jednání předložil zřizovateli komplexní plán s časovým harmonogramem, který měl vyřešit celou situaci do konce roku a zajistit dlouhodobý rozvoj nemocnice. Plán zahrnoval obsazení klíčových pozic, nábor lékařů a zvýšení počtu absolventů lékařských fakult. Přesto se město rozhodlo vypsat výběrové řízení s účinností od konce roku. Podle Pilera by však nemocnice v případě jeho setrvání čtyři měsíce zbytečně fungovala v provizoriu.

Úrazová nemocnice v Brně loni oslavila 90 let od založení. Pětipatrová budova ve středu města byla otevřena v květnu 1933. Ročně nyní zvládá zhruba 6 500 zákroků a operací, hospitalizuje zhruba 8 tisíc pacientů a ambulantně léčí asi 70 tisíc lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky správa, nemocnice, personál, ředitel, rezignace, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel brněnské Úrazové nemocnice Piler po pěti letech rezignuje. Šéfem Milosrdných bratří ale zůstává  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.