Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Hygienici evidují na jihu Moravy více případů klíšťové encefalitidy i boreliózy

Infekčních nemocí přenášených klíšťaty letos hygienici na jižní Moravě evidují více než loni. Růst se týká klíšťové encefalitidy i lymské boreliózy. Nepříznivý trend je dán především vnějšími podmínkami. Aktivitě klíšťat přeje počasí s donedávna četnějšími srážkami. Řekla to ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek.

Klíšťová encefalitida je závažnější a velmi podceňovaná

„Od začátku roku do dnešního dne jsme zaznamenali 31 případů klíšťové encefalitidy, ve stejném období roku 2023 bylo 13 případů a za celý loňský rok 39. Boreliózy evidujeme 141 případů. Za stejné období roku 2023 to bylo 72, za celý rok pak 210," uvedla Ciupek. Doporučení je vyhýbat se pokud možno travnatým porostům a křovinám v lesních porostech všude tam, kde je vlhko, v blízkosti studánek, potůčků a na okrajích lesních porostů. Dále používat repelenty, nosit dlouhé nohavice a trávu v okolí bydliště udržovat krátce střiženou, doplnila hygienička.

Důležité je také to, aby se lidé včas nechali očkovat proti klíšťové encefalitidě, která je závažnější a velmi podceňovaná, řekla Ciupek. Encefalitida zasahuje nervový systém, způsobuje například epilepsii, meningitidu, obrnu a v krajním případě hrozí smrt. Očkování pro lidi starší 50 let, pro něž je onemocnění ještě závažnější, plně hradí pojišťovny. Lidé jej přesto podle hygieniků dostatečně nevyužívají.

„Každý týden máme desítky případů,“ říká hygienička

S letním obdobím se pojí také častější výskyt infekcí bakteriálního původu, jako jsou kampylobakterióza a salmonelóza. Nemoci jsou doprovázené průjmy, které mohou mít závažný průběh s rychlou ztrátou tekutin zejména u malých dětí či seniorů. Letos je situace srovnatelná s loňskem. „Každý týden máme desítky případů. Zatím jsme neřešili žádnou epidemii ze společného zdroje. Případy se vyskytují u jednotlivců nebo v rodinách, kde se nám včasným opatřením daří jejich dalšímu šíření zabránit," řekla hygienička.

Nejčastější příčinou je u kampylobakterióz špatná manipulace s kuřecím masem v domácnosti, nedostatečná tepelná úprava při grilování nebo kontaminace v kuchyni, kdy lidé nemají například vyčleněné prkénko na syrové maso. U salmonelóz jsou nejčastěji příčinou jídla z nedostatečně upravených vaječných pokrmů, dezerty i krémy s přidáním syrových vajec a obecně nevhodná manipulace s potravinami živočišného původu.

Hygienici se v létě zabývají také kontrolou dětských táborů. Dosud řešili jen drobnější pochybení. Šlo třeba o nevhodné uložení potravin nebo o nedostatky ve zdravotní dokumentaci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky klíšťata, encefalitida, borelióza, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici evidují na jihu Moravy více případů klíšťové encefalitidy i boreliózy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.