Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Brňané si dnes ve zdravotnickém stanu nechali kontrolovat znaménka. Zájem o prevenci každoročně roste

Brňané si dnes ve speciálním stanu na náměstí Svobody mohli v rámci světového dne melanomu nechat zdarma zkontrolovat znaménka. Akce v posledních dubnových dnech proběhla i v Praze a Ostravě, lidé ji s velkým zájmem vyhledávají každoročně. Dnes se v srdci metropole řadili do fronty už několik hodin před otevřením zdravotnického stanu.

Letos se jedná již o osmnáctý ročník mezinárodní osvětové kampaně, která se snaží omezit celosvětový růst počtu případů rakoviny kůže. Protimelanomové osvětové aktivity se v letošním roce zaměřují na celou populaci s důrazem na mladistvé.

„Plnoletou se za uplynulých osmnáct let existence dobročinné preventivní akce Stan proti melanomu stala i velká část naší populace a už si vytvořila vlastní názor na vliv UV záření na kůži. Ale stále ještě přetrvává kolem sedmdesáti procent těch z nás, kteří si sice rizika uvědomují, ale dostatečně se proti nim nechrání. A to nemluvíme jen o kožní rakovině, ale také o zbytečně urychleném stárnutí kůže s vráskami na jedné straně a výdaji na jejich odstraňování na straně druhé,“ uvedl Petr Arenberger, který preventivní dobročinnou akci Stan proti melanomu zašťiťuje. 

Uplynulá dvě desetiletí lidem podle lékařky Moniky Arenbergerové ukázala, že i malá skvrnka na kůži může zabíjet a také že její včasné odstranění může zachránit život. „Naproti tomu počínající kožní rakovina se přesune do pokročilého stadia dříve, než si uvědomíme, a je s ní spojené nejen naše zbytečné trápení, ale také tisícinásobně vyšší výdaje na snahu o prodloužení života nemocného,“ řekla lékařka.

V roce 2022 se v České republice diagnostikovalo 2818 pacientů s invazivním melanomem a 800 v počátečním stadiu. Každý šestý pacient na melanom zemřel. V tuto chvíli je melanom šestým nejčastějším nádorem v ČR. Avšak pokud nezměníme svoje chování na slunci a přístup k prevenci, bude podle predikcí v roce 2040 melanom nejčastějším nádorem na světě u mužů a druhým nejčastějším nádorem u žen.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Alice Holáňová

Štítky Brno, prevence, stan, kontrola, rakovina kůže, melanom, znaménka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané si dnes ve zdravotnickém stanu nechali kontrolovat znaménka. Zájem o prevenci každoročně roste  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.