Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Blanensku organizují léčebné pobyty v jeskyních. Ulevují dětským pacientům po prodělání černého kašle

Poptávka po speleoterapii, tedy léčebných pobytech v jeskyních, roste. Pomoci mohou i dětským pacientům po prodělání černého kašle. Speleoterapie jim uleví od dráždivého kašle a pomůže s doléčením. O tom, jak zvládnout příliv dětských pacientů a co nejlépe jim pomoci, budou lékaři diskutovat na pediatrické konferenci Pohybem k životu, která začíná ve čtvrtek v Blansku.

Letos se odborníci kromě běžných respiračních onemocnění setkávají i s černým kašlem, který v předchozích letech řešit nemuseli. Od začátku roku evidují 6397 nakažených. Podle údajů ze zdravotnických ročenek bylo více případů na českém území jen v roce 1959, tedy rok po zahájení povinného očkování. „V první fázi má onemocnění projevy jako typický respirační infekt – rýma, kašel nebo bolesti v krku. V druhém stadiu člověk trpí suchým dráždivým kašlem, který může trvat týdny až měsíce. V momentě, kdy už pacient není infekční, je vhodná právě speleoterapie, která přispěje k lepší rekonvalescenci,“ sdělila  primářka léčebny v Ostrově u Macochy na Blanensku Hana Zmrzlá.

Součástí léčebny je krasová vodní jeskyně. „Jeskynní prostředí se vyznačuje téměř stoprocentní vlhkostí vzduchu a vysokou čistotou. Snižuje to podráždění dýchacích cest, které způsobil akutní zánět, jako je třeba právě černý kašel,“ doplnila primářka. Léčba v jeskyní je vhodná i pro děti po těžším zápalu plic nebo jiných akutních respiračních infekcích. Speleoterapii dlouhodobě navštěvují také dětští pacienti s chronickým onemocněním, jako je astma, alergie nebo atopický ekzém.

Prostředí jeskyně také posiluje imunitu. „Je tam značný podíl lehkých iontů, které napomáhají lepšímu prokrvení orgánů a zrychlení evakuace hlenu z dýchacích cest, i lehce zvýšená koncentrace radonu, jenž ničí bakterie a viry,“ dodala dětská lékařka Kateřina Bednaříková.

Od loňského otevření nové a větší léčebny v Ostrově u Macochy se zájem o terapii zvýšil. Přispělo k tomu především rozšíření, díky kterému vzniklo zázemí pro doprovod malých pacientů. Rodiče nyní mohou až čtyřdenní pobyt absolvovat spolu s dětmi. „Poptávka v současné době výrazně převyšuje nabídku. Když spustíme rezervační systém, tak je za několik minut zcela plno,“ řekla Zmrzlá. Za rok fungování v nové budově hospitalizovali 624 dětí a 194 doprovodů.

Děti v jeskyni tráví tři hodiny denně a pod dohledem lékařů, fyzioterapeutů a dalších odborníků cvičí, sportují, hrají si a relaxují. Od minulého roku léčebna rozšířila nabídku procedur. Pacienti využívají například saunu nebo bazén se slanou vodu. Součástí pobytu je i školní výuka, přičemž děti navazují na učivo, u kterého skončily ve své škole.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa jeskyní ČR

Štítky zdraví, děti, jeskyně, černý kašel, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Blanensku organizují léčebné pobyty v jeskyních. Ulevují dětským pacientům po prodělání černého kašle  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.