Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na brněnských sportovištích přibývají defibrilátory. Pomáhají při akutní zástavě srdce

Na všech sportovištích brněnské městské společnosti Starez už jsou defibrilátory, které pomáhají při akutní zástavě srdce. Nacházejí se ve všech bazénech a ve fotbalovém tréninkovém centru. Usnadňují poskytnutí včasné pomoci a šance na přežití postiženého člověka zvyšují o polovinu.

Bezpečí pro návštěvníky

Provozovatel brněnských sportovišť ve spolupráci s městem vybavil přístroji nejdříve Aquapark Kohoutovice, poté následovaly ostatní areály. Nyní se nachází v areálech Lázně Rašínova, Bazén Ponávka, Bazény Lužánky či Fotbalové centrum Brno.

„Sezónní střediska, jako například Koupaliště Riviéra a Kluziště Vodova, si defibrilátory vzájemně půjčují dle provozu a ročního období,“ informovala mluvčí Starezu Michaela Dittrichová.

Dittrichová doplnila, že na použití přístroje jsou pravidelně školeni všichni zaměstnanci, kteří se o návštěvníky v areálech starají, od personálu na pokladnách, přes strojníky, plavčíky, lázeňské, až po samotné vedení.

Ideální resuscitace je sto až sto dvacet stlačení za minutu, učí zájemce jihomoravští záchranáři

Jihomoravští záchranáři ročně vykonají zhruba osm set resuscitací. Často ale nejsou prvními, kdo může lidem se zástavou srdce pomoct. Většinou jsou na místě s pacienty laici, kteří zahájí oživování podle rad operátora na telefonu. Resuscitace je...

Příprava se vyplatila

Přístroj k záchraně pacienta využili například zaměstnanci Koupaliště Riviéra. Před dvěma lety tam úspěšně resuscitovali člověka, který prodělal infarkt myokardu přímo ve vodě a začal se topit.

„Nejčastěji se však v knihách úrazů městských sportovních areálů vyskytují drobná poranění po zakopnutí, uklouznutí, odřeniny, pohmožděniny, krvácení z nosu, úpal, úžeh, vzácněji epileptické záchvaty,“ popsala Dittrichová.

Defibrilátory fungují na principu vyhodnocování zdravotního stavu. Po připojení provede přístroj analýzu srdečního rytmu, a na základě toho vyhodnotí potřebu výboje. Přístroje jsou připravené k okamžitému použití, a to i pro resuscitaci dětí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto STAREZ-SPORT

Štítky zdraví, Starez, sportoviště, bazén, defibrilátor, infarkt, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnských sportovištích přibývají defibrilátory. Pomáhají při akutní zástavě srdce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.