Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Děti si ve znojemské nemocnici pochutnají. Zařízení mění způsob stravování a zavádí svačinový vozík

Zpříjemnit dětem pobyt v nemocnici se rozhodli zdravotníci ve Znojmě. Malým pacientům nově nabízí pestrý výběr svačin, aby přijímali potřebné živiny v chutném a vyváženém jídle. Na oddělení parkuje svačinový vozík, ve kterém si ratolesti vyberou ze široké škály potravin.

Malí strávníci jsou vybíraví

Vedení znojemské nemocnice ke změně zavedlo změny ve stravování na dětském oddělení. Jednotné svačiny nahradili výběrem z celé řady, které pokryjí náročnost malých a dospívajících dětí na stravování.

Dosud byly podávány ke svačině rohlíky s bílou kávou, na přilepšenou dostávaly děti ovocné kapsičky nebo koláčky. Tato nabízená strava byla často dětmi vracena.

„Rozhodli jsme se pro rozšíření sortimentu svačinek, protože malí pacienti jsou docela nároční a vybíraví strávníci. V případě dospívajících dětí je také větší náročnost na množství přijímaného jídla,“ sdělila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Jana Vacková.

Cílem změny podle Vackové je, aby si vybral každý dětský pacient podle své chuti, nehladověl a současně dodržel případné dietní omezení.

Široký výběr zdravého jídla

Větší děti si nyní svačinky vybírají samy, těm menším se stravou pomáhají rodiče. K dispozici mají široký sortiment mléčných výrobků, ovocných kapsiček, tyčinek se sýrem, plněného pečiva, mléčných řezů, různých druhů pečiva, ochucených mlék, medu, marmelád a mnoho dalšího.

Svačinový vozík zdravotnický personál doplňuje ve spolupráci s nutričními terapeutkami tak, aby potraviny splňovaly výživovou hodnotu. Důležité jsou ale také požadavky a chutě dětských pacientů.

„U dětí v nemocničním prostředí často narážíme na nechutenství, proto jsme nyní přistoupili k možnosti nabídnout jim podobnou stravu, na kterou jsou zvyklí z domova, alespoň v rámci svačinek. Všechny svačinky jsou podávány pod dohledem zdravotnického personálu,“ uvedl ředitel Nemocnice Znojmo Martin Pavlík.

Mysleli i na dietní omezení

Pro zdravotníky je také důležité nabídnout pestrou stravu i dětem, které trpí potravinovými alergiemi nebo nějakým dietním omezením.

Na oddělení zdravotníci naskladnili sortiment pro kašovitou dietu, šetřící dietu, bezmléčnou dietu či pro diabetiky. Ve spolupráci s nutričními terapeuty doplňují podle potřeby také bezlepkové pečivo a potraviny bez laktózy.

„Postupně zařadíme také sezónní ovoce, banány či hroznové víno. Během měsíce bychom chtěli rozšířit sortiment, abychom obohatili i večeře o šunku, sýr a zeleninu,“ doplnila vrchní sestra Dětského oddělení Jitka Janíčková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Znojmo

Štítky nemocnice, jídlo, děti, výživa, Nemocnice Znojmo, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti si ve znojemské nemocnici pochutnají. Zařízení mění způsob stravování a zavádí svačinový vozík  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.