Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Těhotenství po IVF je intenzivní a krásné

PR článek

Pro páry, které využívají pomoci asistované reprodukce je cesta za miminkem složitější, než je běžné. Začíná láskou dvou osob, které touží po miminku. Po neúspěšném snažení se však přesouvá do ordinací lékařů a na kliniky pro léčbu neplodnosti. 

V rukou specialistů pokračuje vyšetřením obou z páru a stanovením příčiny neúspěšných pokusů. Prvním krokem samotné léčby je hormonální stimulace ženy. Následuje odběr vajíček a jejich oplození spermiemi. O vzniklá embrya se pak starají odborníci v embryologické laboratoři. V genetické laboratoři jsou odhaleny případné mutace. Zdravé a perspektivní embryo je poté zavedeno zpět do dělohy ženy, kde se čeká na jeho uhnízdění.

Jedna nebo dvě čárky na těhotenském testu, to je oč tu běží

Za normálních okolností si žena snažící se o miminko dělá těhotenský test v období očekávané menstruace. Při využití asistované reprodukci je potřeba počkat 14 dní po transferu embrya do dělohy. Těhotenství vzniklé s pomocí asistované reprodukce je dobré zejména v počátku sledovat. První vyšetření do potvrzení srdeční akce plodu tak většinou probíhají na klinice. Poté je žena předána zpět do péče gynekologa, kam bude docházet do těhotenské poradny.

V prvním trimestru absolvuje každá nastávající maminka také kombinovaný screening vývojových vad. Ten určí riziko chromozomálních odchylek, zejména Downova syndromu. Proč mu říkáme kombinovaný? Skládá se totiž z odběru krve a ultrazvukového vyšetření ve 12. až 13. týdnu. Výsledky tohoto screeningu mimo jiné prozradí termín porodu. Zásadní jsou ale informace o tom, jak se miminku daří a jestli se vyvíjí podle plánu. 

Podrobnější informace o zdraví plodu přináší například test PrenatalAdvance, který mohou podstoupit ženy již v 10. týdnu těhotenství. Kromě pohlaví miminka odhalí především chromozomální vady, jako je Edwardsův, Patauův nebo Turnerův syndrom. 

Strach a stres odložte, těhotenství si zkuste užít

Vytoužený moment někdy nemusí přinést očekávanou úlevu a radost. Zvlášť pokud pár touží po miminku delší dobu nebo žena opakovaně potrácela. Především první trimestr může být spojený s obavami a strachem o zdraví miminka. Je ale potřeba si uvědomit, že těhotenství po IVF naopak přináší více kontroly a pozornosti od samého počátku. Lékaři pečlivě monitorují vývoj plodu a nastávající maminka tento moment očekává a je na něj připravená. To může poskytovat potřebný klid a jistotu. 

Pokud se ale stále nemůžete zbavit stresu a negativních myšlenek, nebojte se o nich mluvit – ať s partnerem, rodinou nebo kamarády. V případě potřeby neváhejte vyhledat psychoterapeuta, který vám pomůže vaše pocity zpracovat. Harmonizovat mysl mohou pomoci i úplně obyčejné věci, jako je procházka v přírodě, bylinky nebo masáž. Dopřejte si dostatek spánku, kvalitní stravu a přirozený pohyb. Jednoduše, snažte se si nové období co nejvíce užít. Přece jen, kolikrát za život jste těhotná? Těhotenství je období plné změn, pokud toužíte vyzkoušet něco nového, do toho! Skvělým pomocníkem pro uvolnění těla i mysli je například akupunktura. 

Mějte na paměti, že každé těhotenství je jedinečné a jeho prožívání a okolnosti jsou individuální. Ať už jste se dostaly k mateřství jakýmkoli způsobem, vaše cesta má své vlastní kouzlo. Je to příběh o lásce, touze a novém životě, který se rodí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Těhotenství, Brno, Repromeda, Oplodnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Těhotenství po IVF je intenzivní a krásné  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.