Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Manželé lékaři vyrazili na koupaliště ve Znojmě. Při odpočinku zachránili tonoucí dítě

O tom, že lékaři neodpočívají ani ve svém volnu, se na vlastní kůži přesvědčili návštěvníci znojemského koupaliště. Manželský pár doktorů se sice v horkém letním dni vyrazil k vodě zchladit, nakonec se ale oba přeci jen pěkně zapotili. Zasloužený relax jim totiž přerušil boj o lidský život.

Když se manželé Kouřilovi vydávali vydechnout si od pracovního nasazení v Nemocnici Znojmo, netušili, že si k nim povolání najde i ve volnu cestu samo. Díky pohotovosti obou zdravotníků měla navíc tato cesta šťastný konec.

Petr Kouřil, který se denně vydává vstříc profesi lékaře do tamního špitálu, si nejdřív všiml ve vodě podezřelého pohybu. „Viděl jsem, že v bazénu nějaký pán usilovně mává, tak jsem okamžitě běžel na místo a pomohl na břeh vytáhnout bezvládné tělo chlapce,“ líčí situaci. Při pohledu na dítě pak neváhal a zahájil okamžitou resuscitaci. Chlapec totiž nedýchal a měl zástavu oběhu.

Manželé superhrdinové

Dramatické chvíle na břehu zaznamenala i Jana Kouřilová, která se rovněž jako lékařka ke svému choti ihned připojila. „V té chvíli jsme měli jedinou vidinu, a to záchranu dítěte,“ shoduje se pár, kterému se zanedlouho narodí vlastní miminko.

Srdeční masáž a dýchání ambuvakem zabralo, v mezičase se k péči přidala i třetí odbornice ze znojemské nemocnice, jež se náhodou v areálu také rekreovala. Pro oživeného chlapce si poté přiletěl vrtulník, který ho ve stabilizovaném stavu transportoval do Dětské nemocnice Brno.

Nebezpečí číhá všude

Po pár dnech hocha zdravotníci pustili do domácího ošetření. „Kolegové byli ve správný čas na správném místě, umí a jsou připraveni poskytnou první pomoc,“ komentuje mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová a dodává, že případ z koupaliště není ojedinělý.

Od začátku koupací sezóny záchranáři evidují několik incidentů, při kterých ošetřovali pacienty po tonutí. Často se to týká právě malých dětí. Důrazně proto apelují na rodiče a další zodpovědné osoby, které mají potomky u vody na starosti, aby na ně po celou dobu dohlížely.

„Ať už jde o přírodní plochy, veřejná koupaliště či domácí bazény, stačí pár centimetrů vody a pár minut nepozornosti a může se stát neštěstí,“ doplňuje. Rodiny se soukromými bazény by proto měly dbát na jejich řádné zabezpečení. Děti by se něměly do vody vůbec dostat, když pobíhají po zahradě či kolem domu.

„A pokud jde o dospělé milovníky plavání, nepřeceňujte své síly, nechoďte se koupat sami, pod vlivem alkoholu nebo na opuštěná místa. Zejména noční koupání spojené s pitím je velmi nebezpečné. Neskákejte do vody, když nevíte, jak je hluboká a na vodních atrakcích dodržujte vešekéré bezpečnostní pokyny," uzavírá. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Znojmo, Pixabay.com

Štítky Znojmo, nemocnice, děti, záchranáři, lékaři, léto, koupaliště, voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

oba jsou sympaťáci a frajeři! skvělé, že tam byli a pomohli!

Úterý, 11. července 2023, 10:11Odpovědět

Manželé lékaři vyrazili na koupaliště ve Znojmě. Při odpočinku zachránili tonoucí dítě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.