Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V Brně si počkají pacienti na výměnu kloubu klidně tři roky, zní z nemocnic

Nemocnice v Brně operují na hranici personálních i prostorových kapacit. Počet výkonů převýšil čísla z doby před koronavirovou pandemií, navzdory tomu lidé na některé plánované zákroky čekají i tři roky. Týká se to zejména ortopedie. Za dvouleté období pandemie musely nemocnice několikrát plánované operace zastavit a počet čekatelů i čekací doba se zvýšily.

Lékaři Fakultní nemocnice u sv. Anny provedli od letošního ledna do dubna 5864 operací, o 337 více než před pandemií v roce 2019. „Ačkoli se obecně daří vracet se k čekacím dobám, jsou i výjimky. Nejdéle se čeká na ortopedické operace kyčlí, kde je to dva a půl roku. Operujeme sice více, nicméně pacientů stále přibývá, svou roli v tom hraje právě výpadek těchto operací v době pandemie," řekl mluvčí Svatoanenské nemocnice Jiří Erlebach. Doplnil, že až dva a půl roku si pacienti počkají také na výměnu kolenního kloubu, až pět měsíců na operaci žlučníku a několik týdnů na operaci šedého zákalu.

Fakultní nemocnice Brno loni provedla celkem 49 247 výkonů, v porovnání s rokem 2019 je to o 1417 více. Za letošní rok zástupci nemocnice očekávají podobná čísla. Podle její mluvčí Veroniky Plaché lékaři pracují na maximum, na náhradu kyčelního kloubu nebo kolena nicméně pacienti čekají 36, respektive 40 měsíců. Dříve to přitom bylo o rok méně.

Počet operací v Úrazové nemocnici loni dosáhl 6 580, rok 2019 převýšil o více než 500. I tam se na endoprotézu čeká déle než rok. „Jedeme na hraně toho, co si můžeme dovolit. Přijímáme totiž i velké penzum akutních traumat a pokud nám tady leží pacienti s akutními stavy, neměli bychom kde uložit ty po výměně kloubů. Tenhle problém se nicméně řeší dlouho, pokles čekací doby by vyřešila další ortopedie v Brně," doplnil ředitel nemocnice Pavel Piler.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNUSA

Štítky Brno, FNUSA, Operace, Klouby, Čeka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

A nedáváme někdy přednost s péčí UK před našima???

Úterý, 13. června 2023, 12:25Odpovědět

Diskutér T.

To už každej nějak na ten hřbitov dokulhá!!!

Úterý, 13. června 2023, 12:23Odpovědět

V Brně si počkají pacienti na výměnu kloubu klidně tři roky, zní z nemocnic  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.