Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Konec dojíždění se střevními záněty do Brna. Ve Znojmě pomáhá pacientům biologická léčba

Střevní záněty, které způsobuje například Crohnova choroba, léčí ve Znojmě biologickou léčbou. Nově osvojená metoda zlepšuje zdravotní stav pacientů, kteří trpí chronickými bolestmi břicha, průjmy a hubnutím. Léčbu dostávají při hospitalizaci i ambulantně.

Dosud museli lidé, kteří pro zmírnění potíží s chronickými záněty potřebovali biologickou léčbu, dojíždět do větších měst, jako je Praha nebo Brno. První vlastní dávku biologické léčby podali znojemští lékaři pacientovi v dubnu. „Tuto léčbu jsme dali devětatřicetiletému pacientovi s rozsáhlým těžkým zánětem tlustého střeva, kterému při dalším zhoršení hrozila nutnost střevo chirurgicky odstranit,“ popsal Ján Ondrášik, vedoucí lékař Gastroenterologického oddělení Nemocnice Znojmo.

Pacient, který díky efektům léčby nemusel podstoupit náročnou operaci, se nadále léčí ambulantně. Dochází do nové ambulance, kde se lék podává nitrožilně ve formě infuze nebo jako podkožní injekce. Pacienti s chronickými záněty trpí bolestmi břicha, krvavými průjmy i řadou dalších příznaků. Biologická léčba se využívá pro obtížně zvládnutelné formy, u kterých už léky nestačí.

Statisticky biologickou léčbu vyžaduje asi dvacet procent všech pacientů s nespecifickými střevními záněty. V našem případě předpokládáme řádově desítky pacientů za rok. Asi padesát pacientů ze znojemského regionu již v minulosti bylo našimi gastroenterology odesláno k této léčbě na pracoviště vyššího typu,“ upřesnil Ondrášik.

Ani biologická léčba idiopatických střevních zánětů však není vhodná pro všechny. „Není ji možné podat například při náhlé příhodě břišní, městnavé srdeční slabosti, tuberkulóze, autoimunitním onemocnění, hepatitidě B atd. Jde o finančně velmi nákladnou léčbu za stovky tisíc ročně. Vzhledem k nákladnosti této léčby je podání kontrolováno dohledem odborných společností a pojišťoven," popsala mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Znojmo

Štítky nemocnice, znojmo, biologická léčba, střevní zánět

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec dojíždění se střevními záněty do Brna. Ve Znojmě pomáhá pacientům biologická léčba  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.