Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Afričtí zdravotníci vítali lékaře z Brna, kteří je naučili finty na sále i s ultrazvukem

S otevřenou náručí přivítali afričtí zdravotníci delegaci specialistů na gynekologickou onkologii z České republiky. Odborníci, mezi nimiž nechyběli ani členové brněnské fakultní nemocnice, Afričany pozvali na operační sál nebo jim ukázali, co vše umí ultrazvuk.

Tým lékařů, kteří vyjeli do Rwandy, tvořil přední čeští experti onkogynekologii. Mezi členy výpravy byl například Michal Zikán z pražské Fakultní nemocnice Bulovka nebo přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Vít Weinberger. Za týden se snažili kolegům z vnitrozemského státu ve Střední Africe předat co nejvíce zkušeností. 

„Místní lékaři nás přijali doslova s otevřenou náručí a plně naslouchali našim zkušenostem. Již při naší návštěvě jsme se dohodli na termínu stáže rwandských zdravotníků u nás. V příštím roce bychom jeli my opět do Afriky. Jsem za toto propojení velmi rád. Podle mého názoru je sdílení zkušeností specializovaných pracovišť v méně rozvinutých zemích jedním ze zásadních a potřebných výstupů, které by mělo evropské zdravotnictví činit,” uvedl účastník výpravy Vít Weinberger.

Afričtí lékaři za pomoci českých expertů za dva dny vyšetřili desítky pacientek za pomoci ultrazvuku, kterým diagnostikovali zhoubné gynekologické nádory. Následující dva dny strávili na operačním sále, kde uskutečnili několik náročných zákroků, nebo v přednáškových místnostech. Pro místní připravili přednášky a obrazové materiály ohledně onkologie v gynekologii.

Podle mluvčí bohunické nemocnice Veroniky Plaché se navíc nejednalo o první misi zdravotníků. „V roce 2021 jsme vypravili šestičlenný zdravotnický tým do Tamale Teaching Hospital v Ghaně. Při první misi se náš tým seznamoval s místním prostředím, navazoval kontakty, sdílel své zkušenosti a vykonal 42 náročných operací,“ dodala Plachá s tím, že podobné akce budou pokračovat i v následujících letech. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky Brno, FN, Afrika, Zdravotnictví, Cestování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Afričtí zdravotníci vítali lékaře z Brna, kteří je naučili finty na sále i s ultrazvukem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.