Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jižní Moravě se po týdnech uklidňuje rekordní epidemie respiračních nemocí

V Jihomoravském kraji poprvé po několika týdnech výrazně klesl počet lidí s akutními respiračními nemocemi a chřipkou, asi o pětinu. Mezi 1,2 milionu obyvatel je 21 500 nemocných, což je o 6 000 méně než před týdnem. Chřipka tvoří 11 procent, uvedla dnes v tiskové zprávě ředitleka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. I přes velký úbytek však už patnáctým týdnem trvá epidemie akutních respiračních nemocí, která je největší za posledních pět let.

V posledních týdnech počet nemocných mírně ubýval nebo přibýval, výrazný posun nastal až nyní s šestitisícovým poklesem za týden. „Pokles nemocnosti je sledován ve všech věkových kategoriích a ve všech okresech kraje," uvedla Ciupek. Upozornila ale na to, že hygienici berou údaje pouze z ordinaci praktických lékařů a pediatrů, a proto je možná v populaci nemocných více, pomoc však nemuseli vyhledat.

Na 100 000 obyvatel připadá 1 790 nemocných, před týdnem to bylo 2 296. V posledních týdnech se hodnota na 100 000 obyvatel držela nad 2 000. Hranice epidemie je kolem 1 700. Poklesl i podíl chřipky. Zatímco před týdnem i předešlé týdny tvořila 13 a více procent ze všech nemocných, nyní tvoří 11 procent ze všech případů. Hygienici ale stále evidují bakteriální komplikace. Nejčastěji jsou to pneumokokové infekce dolních cest dýchacích a již delší dobu hygienici zaznamenávají nárůst počtu streptokokových infekcí, jako jsou angíny a spály.

Počátek epidemie, která je nejsilnější za posledních pět let, sahá do loňského prosince. Před vánočními svátky nemocnost překonala hranici 40 000 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se po týdnech uklidňuje rekordní epidemie respiračních nemocí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.