Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lékaři v Brně pomáhají dětem se srdeční arytmií. Dostali nový přístroj

S novou vychytávkou pracují dětští kardiologové z Fakultní nemocnice v Brně (FN Brno). Při léčbě srdečních onemocnění pomáhá odborníkům systém, který funguje na principu vytváření trojrozměrné mapy srdečních struktur. Zařízení umožňuje rychlejší a přesnější zákroky.

Kardiologové z Pediatrické kliniky FN Brno se starají o pacienty různorodého věku, od prenatálního období až po hranici dospělosti. Děti se srdečními problémy diagnostikují už od roku 1999 pomocí invazivních elektrofyziologických vyšetření. Pokud odborníci najdou problém s arytmií, mohou přistoupit ke katétrové radiofrekvenční ablaci.

Při zákroku zahřejí lékaři abnormální tkáň v srdci, která poruchu způsobuje, na vyšší teplotu. Metodu provádějí nechirurgickou cestou, a to s pomocí speciálních ohebných elektrod. Katétry zavedou dětem přes žílu nebo teplnu v třísle, přičemž hrot spálí místo vzniku poruchy srdečního rytmu. Práci při zákroku usnadňuje lékařům nový systém, který vytváří detailní trojrozměrnou mapu srdečních struktur. 

Do mapy se přenáší EKG signál z jednotlivých částí srdce, což umožňuje najít přesné místo problému. „Díky trojrozměrné mapě srdce je práce mnohem přesnější, mohou se provádět i na arytmiích, která jsou za standardních okolností hůře odhalitelné a minimalizuje se radiační zátěž pacienta až o desvadesát procent, v některých případech lze výkony provádět zcela bez RTG radiace," řekla mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Systém, který výkony usnadňuje, si nemocnice pořídila díky dotacím Evropské unie. Podle Plaché je katétrová radiofrekvenční ablace, po které následuje třídenní hospitalizace, vhodná pro děti starší šesti let. Zákrok provedou lékaři z FN Brno až u padesáti dětí ročně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky fakultní nemocnice brno, kardiologie, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v Brně pomáhají dětem se srdeční arytmií. Dostali nový přístroj  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.