Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Znojmo loni přivítalo na svět Nikitu i Carmen. Porodníci se nejvíc nadřeli o státním svátku

Více než devět set dětí přivítala v uplynulém roce na svět znojemská nemocnice. Ačkoli nejplodnějším měsícem byl pro tamní porodnici říjen, absolutní baby boom zaznamenali zdravotníci o státním svátku 17. listopadu. Narozené děti nedostávaly jen tradiční jména. Narodila se Nikita, Carmen nebo malý Thimoty.

Celkem 472 chlapečků a 430 holčiček vykouklo loni na svět za zdmi porodnice Nemocnice Znojmo. Prvním narozeným miminkem byl ve znojemské nemocnici na Nový rok 2022 Tomášek a statistiku porodů uzavřela s koncem prosince holčička Alžběta. Šest maminek se těšilo z dvojčat, přičemž tři porody dvojčátek slavili porodníci už v lednu.

Nejplodnějším měsícem uplynulého roku se pro Znojmo stal říjen s pětaosmdesáti malými přírůstky. „Dnem, kdy se vloni narodilo nejvíc miminek, byl pro porodníky sváteční 17. listopad. Toto datum se rozhodlo mít ve svých rodných listech zapsáno celkem devět dětí," informovala mluvčí Nemocnice Znojmo Petra Veselá.

Holčičky dostaly nejčastěji jméno Sofie, mezi chlapečky se objevilo nejvíce Jakubů. Nouze nebyla ani o neobvyklá křestní jména. Podle Veselé se v porodnici narodili Carmen, Gregor, Halíma, Nikita, Thimoty nebo Tristan. Rozmanitou statistiku má rovněž věk maminek. Nejmladší rodička přivedla na svět dítě ve svých šestnácti letech, nejstarší matkou byla pětačtyřicetiletá žena.

Znojemskou porodnici si české i zahraniční maminky vybírají na základě přístupu zdravotnického personálu i vybavení, které nemocnice v poslední době modernizuje. „V loňském roce byla na oddělení dodána například nová porodní lůžka a vyšetřovací křesla, transportní vozíky, nový ultrazvuk. V prvním kvartále letošního roku budou vyměněna pacientská lůžka, v průběhu roku také celý okenní pás na pokojích u porodního sálu“ vyjmenoval ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Znojmo

Štítky porodnost, nemocnice, zdravotnictví, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo loni přivítalo na svět Nikitu i Carmen. Porodníci se nejvíc nadřeli o státním svátku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.