Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Brně řeší nedostatek léků pro děti. Nemocnice vyrábí vlastní čípky

Paniku vyvolal v posledních týdnech mezi českou veřejností nedostatek některých léků. Strach z vyprodaných skladů se rozhodli zmírnit odborníci z Fakultní nemocnice v Brně (FNUSA). Léčivo ve svých lékárnách nahrazují čípky, které si sami vyrábějí.

V lékárnách napříč Českou republikou je v prosinci takřka nemožné sehnat některá léčiva s obsahem penicilinu i dětské sirupy. Obavy mají rodiče zejména z chybějícího Nurofenu pro děti, který u ratolestí běžně využívají ke srážení teploty. Pro lidi v Brně nabízí náhradní řešení FNUSA, která začala vyrábět čípky s ibuprofenem i paracetamolem.

Denně připraví tamní experti více než tisícovku přípravků. „Poptávka po těchto lécích je zvláště v tomto období, kdy se potýkáme se zvýšeným výskytem chřipky, velmi vysoká. Rozhodli jsme se proto začít připravovat čípky sami v našich prostorách, abychom alespoň částečně pokryli výpadek běžně dostupných léčiv,“ řekla vedoucí oddělení přípravy léčiv Nemocniční lékárny FNUSA Monika Pecháčková.

Kromě Nurofenu či Ibalginu shánějí Češi těžko také antibiotika. Za výpadkem běžně užívaných léků stojí podle odborníků vysoký zájem veřejnosti, problémy s dodávkami surovin nebo nedostatek obalových materiálů. Ministerstvo zdravotnictví v reakci na obavy z nedostatku léků oznámilo, že vyjednalo dodávku 300 tisíc balení sirupu s obsahem ibuprofenu, která by měla dorazit do lékáren ještě před Vánoci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNUSA

Štítky nemocnice, děti, léky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně řeší nedostatek léků pro děti. Nemocnice vyrábí vlastní čípky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.