Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brněnská nemocnice opravila padesátiletý pavilon

Pavilon P Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA), jejíž areál se rozkládá ve středu města, je čerstvě po milionové rekonstrukci. Budova dostala rozšířenou pneumologickou ambulanci s bronchoskopickým sálem a hemodialyzační středisko, které obslouží až 280 pacientů.

Sedm moderních dialyzačních přístrojů nabízí nové prostory pavilonu P, ve kterém se sloučila dvě pracoviště hemodialyzačního střediska. Rekonstrukce znamená pro zdravotnický personál i pacienty více komfortu i prostoru, díky čemuž narostl počet lůžek na osmnáct. Lékaři se tak mohou postarat až o 280 lidí, kteří potřebují napojení na umělou ledvinu.

Budova s padesátiletou historií, jejíž oprava vyšla na jednašedesát milionů korun, dostala nové zateplení i okna. Zatím se v objektu podle ředitele FNUSA Vlastimila Vajdáka nemusí topit, a to díky teplu z výměníkové stanice brněnských tepláren umístěné v suterénu. „V podzemí máme i raritní míchárnu dialyzačních roztoků. Ty jsou automaticky rozvedeny do jednotlivých sálů, a personál tak s nimi nemá starosti,“ popsal ředitel.

Dosud museli zdravotníci několikalitrové kanystry s roztokem po areálu nemocnice nosit ručně. Nový rozvod nejen usnadní práci, ale také ušetří peníze. Modernizace umožní ředění roztoků přímo na pracovišti, čímž odpadne nutnost dovážení tekutin od výrobce. 

Podlahová váha i zázemí pro personál

V pavilonu vznikla kromě pneumologické ambulance rovněž samostatná peritoneální, nefrologická a a transplantační ambulance. Uvnitř čekají na pacienty modernější lůžka i zabudovaná podlahová váha. Zásah ještě podstoupí poslední patro budovy. „Příští rok tam bude vybudováno lůžkové oddělení pro onkochirurgickou kliniku FNUSA a Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity,“ vysvětlil Vajdák.

Na své dřívější působení v nemocnici vzpomněl také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který v budovách FNUSA startoval zdravotnickou kariéru u rentgenu. „Je skvělé vidět, jak se pracoviště, které znám čtyřicet let, posunulo. Pacienti budou mít díky rekonstrukci všechen servis na jednom místě. Důležité je i nové, adekvátní zázemí pro personál. I takové banality, jako je místo pro převlečení a sprchování, hrají při jejich práci důležitou roli,“ řekl Drbně ministr.

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Benáčková

Štítky nemocnice, fnusa, zdravotnictví, rekonstrukce, Fakultní nemocnice u sv. Anny, pavilon, pacient, Vlastimil Válek, TOP 09, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská nemocnice opravila padesátiletý pavilon  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.