Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rakovinu odhalí zkumavka krve. Nechte se vyšetřit, apelují lékaři na muže

Osm tisíc lidí si v Česku ročně vyslechne diagnózu karcinomu prostaty. O informovanost mužů, pro něž jsou tyto nádory nejčastějším onkologickým onemocněním, se pravidelně stará osvětová akce Movember. Prevenci řeší také nemocnice. Například v Blansku nabízejí vyšetření zdarma.

Druhý listopadový týden zasvětili zdravotníci v Nemocnici Blansko preventivní akci. Muže nad padesát let zvou na tamní oddělení klinických laboratoří k bezplatnému vyšetření prostatického specifického antigenu v krvi. Prohlídka, jež dokáže odhalit onemocnění prostaty, zabere jen několik minut a může zachránit zdraví.

„Jediným požadavkem je přijít nalačno. Není třeba se objednávat. Zájemcům o vyšetření zdravotníci odeberou jednu zkumavku krve. Výsledek vyšetření bude znám ještě týž den, pacient si na něj může počkat, nebo zatelefonovat," informovala mluvčí blanenské nemocnice Marie Kalová s tím, že v případě pozitivního nálezu nasměrují zdravotníci pacienta na vyšetření ke specialistovi.

Včasná diagnostika

Rakovina prostaty zasahuje muže po čtyřicítce, nejčastěji však útočí na starší pětašedesáti let. Nádory vznikají spontánně a doposud není znám jasný rizikový faktor. Příznaky tohoto závažného onemocnění jsou časté močení, slabý proud moči či pocit nevyprázdnění.

Za posledních deset let se počet ročně diagnostikovaných případů rakoviny prostaty zvýšil více než o třetinu. Aby se muži dostali do ordinací lékařů co nejdříve, vznikla celosvětová akce Movember. Stejnojmenná nadace apeluje na zvýšení povědomí o mužských nemocech i pravidelná samovyšetření. Každý listopad odloží mnoho mužů holicí strojky a na znamení šíření osvěty si pěstuje knír.

Čím dříve je totiž pacient s rakovinou prostaty diagnostikován, tím lepší má vyhlídky na vyléčení zákeřné nemoci. „Preventivní vyšetření se doporučují od padesáti let věku jednou za jeden až dva roky. V případě, že u rodinných příslušníků daného muže byl zjištěn karcinom prostaty, měl by chodit na prevenci od čtyřiceti let,“ upozornil urolog blanenské nemocnice Martin Drábek

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice AGEL Přerov

Štítky zdraví, rakovina, prostata, Movember, nemoc, rakovina prostaty, nemocnice, Česko, Blansko, Nemocnice Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanda Kadeřábek

Nestačí jak moc pije krev vláda ?

Pondělí, 7. listopadu 2022, 12:52Odpovědět

Rakovinu odhalí zkumavka krve. Nechte se vyšetřit, apelují lékaři na muže  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.