Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnské nemocnici chybí krev. Shání dárce skupin A a 0

Fakultní nemocnice Brno se potýká s nedostatkem krve. Nejvíce chybí A+, A- a také 0+ a 0-, informovala mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Důvodem je zvýšený počet operací, který postupně nastal po prázdninovém režimu. Nemocnice proto žádá o pomoc dárce. K jejich získání přispěl také halloweenský odběr. Nemocnice je největší krizové transfuzní centrum pro Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina.

Nemocnice krev využívá pro své potřeby a také ji dodává dalším zařízením. „Určitě můžeme říci, že zaznamenáváme větší potřebu krve, a tím i potřebu nových dárců," uvedla Plachá. Podle ní bývá o prázdninách i s ohledem na dovolené utlumený režim, po prázdninách pak postupně operací přibývá.

V nemocnici nejvíce chybí krevní skupiny A+, A-, 0+ a 0-. „Rádi bychom požádali dárce o objednání se i mimo vytížené ranní časy. Brzké termíny už jsou navýšené na hranici maximální kapacity, proto je potřeba se objednávat i na méně frekventované pozdější časy," uvedla Plachá.

Fakultní nemocnice Brno je největším zařízením transfuzní služby v republice. Denně provede 150 až dvě stě odběrů. Připojená k ní jsou dvě odběrová střediska v Třebíči a v Jihlavě. Loni nemocnice zahájila odběry krve ve firmách. „Důvodem byla pandemie covidu a úbytek dárců v důsledku toho, že lidé se báli chodit do nemocnic. Druhým důvodem byla poptávka ze strany firem uspořádat odběr přímo na pracovišti," řekla Plachá.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nicole Piňosová

Štítky ČR, nemocnice, krev, Brno, Fakultní nemocnice Brno, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gedank Lofas

Nevím , darovat krev po 3 Pfizerech ,mi nepřipadá jako rozumný nápad.Bůh ví,co v té krvi mají .

Úterý, 1. listopadu 2022, 06:14Odpovědět

Brněnské nemocnici chybí krev. Shání dárce skupin A a 0  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.