Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brněnská nemocnice nemá na inkubátor. Hrozí předčasné porody, bojí se

Ve Fakultní nemocnici v Brně (FN Brno) mají strach z blížící se zimy. Vedení se obává, že se vypjatá společenská situace odrazí na rodičkách. Kvůli stresu maminek hrozí častější předčasné porody. Nemocnice potřebuje inkubátor, peníze na přístroj ale nemá.

K vybírání finančních příspěvků od lidí přistoupila FN Brno. Zařízení nemá volný milion korun v rozpočtu pro nákup nového hybridního inkubátoru, který by se pro porodnici na Obilním trhu stal pojistkou na letošní zimu. Ředitel nemocnice Ivo Rovný tuší, že se současná společenská situace může odrazit na podobě porodů.

Přispět je možné prostřednictvím webových stránek FN Brno. Všechny peníze od dárců využije zařízení na pořízení inkubátoru.

Českou republikou rezonují témata, jako jsou vysoké ceny potravin, energií a možné přerušení dodávek tepla kvůli válce na Ukrajině. Starosti se nevyhýbají ani budoucím rodičkám. „Tlaků na maminky je v současné situaci moc. Trochu se obávám, že se nám zvýší počet předčasných porodů. Doufám, že se mýlím, ale chci být na takovou situaci připraven," řekl Rovný.


Předčasně narozený chlapeček v hybridním inkubátoru.

Podle ředitele je nákup inkubátoru vyšší třídy jistotou, že bude o všechny děti postaráno. Zdravotníci v porodnici využívají desítky inkubátorů různých kategorií. Jedenáct patří mezi hybridní, které jsou polohovací a miminkům slouží i při převážení mezi odděleními. „Co se týče přístrojů vyšší třídy, těch hybridních, jsou nesmírně drahé. Kromě inkubátoru se lůžko skládá ještě z ventilátoru za 1,5 milionu korun a monitoru, který vychází na půl milionu korun," vysvětlil Drbně primář Neonatologického oddělení FN Brno Ivo Borek.

Zázrak, který neváží ani kilo. Lékaři z Brna dávají šanci žít nezralým dětem

Když se narodí, musejí si své místo ve světě vydobýt. Přesto mají díky péči zdravotníků z Brna šanci na plnohodnotný život. V porodnici na Obilním trhu se ročně starají o stovky nezralých novorozenců. Se svou maminkou strávil v nemocnici dlouhé...

Některé ze stávajících inkubátorů čeká vyřazení z provozu. Podle Rovného se přístroje obnovují průběžně. „Nové inkubátory kupujeme ve chvíli, kdy jednoznačně víme, že spolehlivost daného zařízení klesá, nebo je příliš nákladné na údržbu. I pro případ, že by některý přístroj přestal fungovat, by se rezervní inkubátor hodil. Místo v rozpočtu na něj ale nemáme, a tak musíme poprosit dárce,“ řekl ředitel nemocnice.

O předčasném porodu se mluví ve chvíli, kdy se miminko narodí do 37. týdne těhotenství. Nezralí novorozenci potřebují speciální péči. Na Jednotce intenzivní péče na Obilním trhu leží pacienti, kteří mnohdy váží méně než kilogram. Loni přišlo ve FN Brno na svět téměř šest set křehkých bojovníků, v porodnici pečují také o další nedonošená miminka z celého kraje.
 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky zdravotnictví, porodnice, obilní trh, porod, inkubátor, Fakultní nemocnice Brno, nemocnice, předčasný porod, ruská invaze na Ukrajinu, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

a co snížit odměny manažerům?! to by hned bylo na inkubátor, co?!

Neděle, 18. září 2022, 17:25Odpovědět

Brněnská nemocnice nemá na inkubátor. Hrozí předčasné porody, bojí se  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.