Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zázrak, který neváží ani kilo. Lékaři z Brna dávají šanci žít nezralým dětem

Když se narodí, musejí si své místo ve světě vydobýt. Přesto mají díky péči zdravotníků z Brna šanci na plnohodnotný život. V porodnici na Obilním trhu se ročně starají o stovky nezralých novorozenců. Se svou maminkou strávil v nemocnici dlouhé týdny také malý Michal.

Míšovi, který letos oslavil čtvrté narozeniny, se na svět zachtělo předčasně. Do porodnice museli jeho rodiče spěchat již na konci druhého trimestru, konkrétně ve čtyřiadvacátém týdnu těhotenství. „Když se syn narodil, měřil třicet centimetrů a vážil jen 870 gramů,“ vzpomíná na chvíle plné strachu a nejistoty Kateřina Vařejková.

Nejen novorozenci s extrémně nízkou hmotností, což znamená váhu nižší než jeden kilogram, dostávají v brněnské nemocnici speciální péči. Dětem, které by se měly ještě několik týdnů vyvíjet v břiše matky, supluje prostředí dělohy jednotka intenzivní péče (JIP). Na oddělení je přítmí, dbá se na hlasitost zvuků a dítka leží v hybridních inkubátorech.


Nezralé děti leží v porodnici v inkubátorech a jsou zaintubované. Chlapeček na fotografii je v nemocnici šedesát dní.

Míša strávil na JIP pět týdnů. Po celou dobu s chlapcem pobývala v porodnici také jeho maminka. Pro rodičky dětí, jež vyžadují dlouhodobou péči, mají na Obilním trhu zvláštní pokoje. „Dostali jsme od zdravotníků maximální podporu. Chtějí, aby se rodiče co nejvíce zapojili do péče. O syna jsem se chodila po třech hodinách starat. Odstříkávala jsem mléko, koupala ho a přebalovala,“ říká Drbně Vařejková.

Malý pacient se na oddělení učil dýchat pomocí intubace a dalších podpor dechu. Podle brněnské lékařky Zuzany Zavřelové jsou tuzemské postupy v neonatologii na kvalitní úrovni. „V České republice se ročně narodí devět tisíc nezralých dětí. A výsledky péče o ně jsou velmi uspokojivé. Z těch nejmenších novorozenců přežívá osmdesát procent a drtivá většina nemá těžký hendikep,“ vysvětluje lékařka.


Kateřina Vařejková se synem Michalem strávili v porodnici několik týdnů

Po pobytu na JIP se malý Michal přesunul na oddělení intermediární péče, kde miminka zůstávají do doby, než vyrostou a začnou samy přijímat potravu. Následky z nelehkého počátku života si chlapec nenese žádné. Podle maminky je sice drobnějšího vrůstu, za vrstevníky ale v ničem nezaostává a má se k světu.

V porodnici Fakultní nemocnice Brno se loni narodilo téměř šest set nezralých dětí s váhou do 2,5 kilogramů. Více než stovka novorozenců nevážila, stejně jako kdysi Michal, ani 1 500 gramů. Podle ředitele zdravotnického zařízení Iva Rovného dorůstají nejkřehčí děti ve speciálních polohovacích inkubátorech, do kterých se přemisťují už na porodním sále. 

„Momentálně jich máme jedenáct, ale potřebujeme získat ještě jeden záložní. Může se stát, že některé inkubátory doslouží, anebo se zvýší počet předčasných porodů,“ vysvětlil ředitel s tím, že jedno zařízení bez příslušenství stojí milion korun, a může tak nastat problém se sháněním financí.


Hybridní inkubátor na jednotce intenzivní péče je polohovací a pomáhá růst nejmenším novorozencům

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky porodnice, nemocnice, jednotka intenzivní péče, děti, Brno, inkubátor, Fakultní nemocnice Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zázrak, který neváží ani kilo. Lékaři z Brna dávají šanci žít nezralým dětem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.