Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Brně pomáhá novorozencům s dýcháním unikátní přístroj

Unikátní způsob podpory nedonošených novorozenců využívají ve Fakultní nemocnici v Brně (FN Brno). Neinvazivní metoda pomáhá malým pacientům, kteří potřebují podporu nemocničních přístrojů, s dýcháním. Zároveň zabraňuje případnému dechovému selhání.

Strategie dechové podpory NAVA, kterou si v Brně osvojili, monitoruje dech pomocí snímání elektrického potenciálu lidské bránice. Přestože se v České republice u pacientů již využívá, brněnská nemocnice si připisuje prvenství v jejím použití i u extrémně nezralých novorozenců. Systém pomáhá miminkům, která mají vleklé dechové potíže a na přístrojích tráví několik týdnů.

FN Brno využívá metodu NAVA od roku 2020. Ve světě se prosazuje ve Spojených státech amerických, rozvinutých východoasijských zemích, v Evropě hlavně ve Skandinávii. Pomáhá novorozencům, dětem i dospělým.

Perinatologické centrum FN Brno se ročně stará asi o padesát takových novorozenců, z nichž většina potřebuje péči delší než čtvrt roku. Nový pomocník vyhodnotí elektrický signál snímaný z hlavního dýchacího svalu šedesátkrát za vtěřinu a přenese jej do synchronní dechové podpory. Přístroj pak zajistí adekvátní okysličení pacienta bez jeho nadměrné námahy.

Metoda NAVA je podle lékařů neinvazivní a narozdíl od invazivních způsobů podpory dýchání nepoškozuje plíce. „Neinvazivní forma pomáhá oddalovat nebo i zcela zabránit dechovému selhání. Již z našich dosavadních zkušeností vidíme, že metoda NAVA je velmi dobře tolerována a k stabilizaci a zlepšení dechových funkcí dochází již bezprostředně po jejím zahájení,“ řekla lékařka FN Brno Zuzana Zavřelová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky nemocnice, zdravotnictví, novorozenec, dítě, Brno, Fakultní nemocnice Brno, pacient, Česko, USA, Evropa, Skandinávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně pomáhá novorozencům s dýcháním unikátní přístroj  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.