Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Fenomén odloženého rodičovství: Teď ještě nechci dítě. Jak ale zajistit, aby to v budoucnu nebyl problém?

PR článek

Kariéra, cestování, absence vhodného partnera, neomezené možnosti nebo prostě jen pocit, že na to ještě nejsem připravený/á. To jsou jen některé z mnoha důvodů, proč se dnes mladí lidé rozhodnou odložit založení rodiny do pozdějšího věku. Průměrný věk prvorodiček tak neustále roste a v posledních letech atakuje magickou hranici třicátého roku. Také z toho důvodu se dnes s neplodností potýká asi 25 % párů. Existují však opatření, která můžete udělat hned, abyste se nemuseli bát, že se při delším odložení „něco pokazí“.

Otestujte svou plodnost a mějte přehled do budoucna

Určit zásobu vajíček, tedy šance ženy na bezproblémové otěhotnění, pomůže Femme test. K vyhodnocení testu, který stanovuje hladiny hormonů v těle, stačí odběr krve. Z její analýzy lékaři zjistí hodnotu Antimülleriánského hormonu neboli AMH, který řídí proces dozrávání vajíček a odráží ovariální rezervu, tedy zásobu vajíček.

Repromeda je klinika reprodukční medicíny a preimplantační genetické diagnostiky sídlící v Brně a Ostravě. Patří mezi naprostou špičku v oboru v ČR. Od založení pomohla k narození více jak 5000 zdravých dětí. Cílem kliniky je, aby asistovaná reprodukce úspěšně pomáhala stále více párům. Klinika si zakládá na vysoké odbornosti a dbá na diskrétnost, lidskost, vstřícnost.

Ačkoliv je věk v případě plodnosti ženy zásadním faktorem – ideální čas pro založení rodiny je z biologického hlediska mezi 20. až 32. rokem – není bohužel jediný. Takzvané vyhasnutí vaječníků se objevuje i u velmi mladých žen. Pokud se ale nestandardní pokles zásoby vajíček zjistí včas, je možné situaci řešit,“ upozorňuje na důležitost testování ředitelka kliniky pro léčbu neplodnosti REPROMEDA Kateřina Veselá

Mužskou šanci na bezproblémové plození potomstva přiblíží vyšetření spermiogramu. Tato analýza ejakulátu se provádí pod mikroskopem ze vzorku odevzdaného na reprodukční klinice. K základním sledovaným kritériím patří stanovení objemu, pH, zkapalnění a stanovení počtu spermií, jejich pohyblivosti a tvaru. I když se muži často odběru spermatu bojí, nejedná se o žádný hrůzostrašný proces. Stačí pouze dvou až třídenní pohlavní abstinence a následná masturbace do speciální sterilní nádobky.

Pošlete svoje pohlavní buňky k ledu

I kdybychom chtěli, čas bohužel nezastavíme a i když je pověstné tikání biologických hodin častěji vnímáno jako ženská záležitost, nevyhýbá se ani mužům. U žen začíná plodnost, respektive kvalita jejich pohlavních buněk klesat přibližně po 33. narozeninách, u mužů pak po čtyřicátých. Naštěstí ale žijeme v době, která umožňuje tikání biologických hodin zpomalit. Pro tyto účely slouží preventivní zmrazení pohlavních buněk pro případ jejich použití v budoucnu.

K zmrazení pohlavních buněk používáme nejmodernější techniku, tzv. vitrifikaci. V jejím průběhu dochází během pár sekund k prudkému ochlazení zmrazovaných buněk na finální teplotu -196 °C. Při této teplotě je možné buňky v nezměněné kvalitě uchovávat i několik desítek let,“ doplňuje doktorka Veselá z REPROMEDY. 

Zdraví potomka je uložené v našich genech

Podrobnosti o své plodnosti již víte a chcete si být jistí, že jste udělali opravdu všechno? Už chybí jen poslední díl skládačky, kterým je genetické testování. I když se cítíte zdraví a nikdy jste žádný vážnější zdravotní problém neřešili, může se stát, že jste přenašečem skryté genetické zátěže. Problém pak nastává, když se setkají dva přenašeči stejné nemoci. K těmto účelům slouží test PANDA.

Cílem vyšetření je snížení rizika narození postiženého potomka se závažným monogenním onemocněním. Kromě čtyř u nás nejčastějších monogenních onemocnění – cystické fibrózy, spinální muskulární atrofie, syndromu fragilního X a hluchoty – se soustředí také na vrozené vady metabolismu, jako je ku příkladu fenylketonurie, poruchy zraku a sluchu či choroby pohybového aparátu a kůže. Testování PANDOU Carrier může snížit riziko narození geneticky postiženého dítěte 10krát až 20krát,“ uzavírá lékařka.


 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Repromeda, Oplodnění, Umělé, plodnost, vejce, nemoc, Kateřina Veselá, REPROMEDA s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fenomén odloženého rodičovství: Teď ještě nechci dítě. Jak ale zajistit, aby to v budoucnu nebyl problém?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.