Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Poraněnou kůži léčí náplasti s rybím olejem, zjistili brněnští vědci

Vědci v Brně odhalili nové postupy při hojení ran. Poškozená kůže se rychleji zaceluje, pokud speciální náplasti obsahují rybí olej. Ten podporuje tvorbu kolagenu, který je při hojení potřebný. Pokusy dělali odborníci na prasatech, jejichž kůže se hojí stejně jako ta lidská.

Nové složení hojivých náplastí, které se využívají například při léčbě popálenin, testovali vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity (Mendelu) v Brně. Do náplastí přidali nanočástice s rybím olejem a při pozorování na prasatech zjistili, že v některých případech se kožní rány hojí lépe než při současných postupech.

„Inspirací pro celý výzkum byli lékaři z Fakultní nemocnice u sv. Anny, kteří nás oslovili s tím, že mají s rybím olejem dobré zkušenosti. Využívali ho u onkologických pacientů s rozsáhlými jizvami po vyoperovaných nádorech. Jizvy se podle nich díky nápojům s rybím olejem lépe hojily,“ řekl vedoucí projektu Tomáš Komprda z Ústavu technologie potravin Mendelu.

V rozsáhlém experimentu vědci tři týdny zkoumali šest variant náplastí s různým složením a sledovali zacelování kůže. Jako kontrola jim vždy sloužil základ náplasti, takzvaný kryt, do kterého vkládali organické nanočástice, rybí olej a antibiotikum mupirocin, který se využívá k hojení kožních ran. Hotové náplasti potom testovali na prasatech. Podle Komprdy se podobné pokusy většinou dělají na hlodavcích. Kvůli odlišnému procesu zacelování kůže ale zvolili dražší variantu s prasaty, jejichž kůže se hojí stejně jako kůže člověka.

Hojení kůže je dynamický proces, proto vědci odebírali vzorky postupně a vícekrát. Z výsledků vyplývá, že nejlépe působily na tvorbu hydroxyprolinu, který je stěžejní pro tvorbu kolagenu v pojivových tkáních, nanočástice, kde byl rybí olej zabudovaný. „Kolagen musí vznikat ve správném množství, aby se rána dobře hojila, ale nevznikaly velké jizvy. V experimentu se ukázalo, že vlivem spojení nanočástic a rybího oleje vzniklo více hydroxyprolinu než v ostatních vzorcích,“ popsal Komprda.

Podíleli se i další vědci

Na výzkumu se kromě odborníků z Mendelovy univerzity podíleli i zástupci Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Výzkumného ústavu veterinárního lékařství. Při pozorování zjistili například, že rybí olej má pozitivní vliv přepis genů, které ovlivňují proces hojení, při němž se v kůži tvoří nové cévy. „Zajímavé bylo, kombinace nanočástic se zabudovaným olejem měla vrchol tvorby nových cév už čtrnáctý den. To skutečně značí zrychlenou tvorbu buněk,“ vysvětlil Zbyšek Sládek z Ústavu morfologie, fyziologie a genetiky zvířat Mendelu.

Výzkum bude pokračovat

„Rozhodně nyní nejsme ve stavu, kdy můžeme říct, že začneme do všech náplastí na hojení popálenin přidávat nanočástice s rybím olejem. Léčení kožních ran jsme určitě nevyřešili, ale ukazuje se, že náplasti můžou fungovat zase o něco lépe,“ uzavřel Komprda s tím, že už nyní vědci uvažují o dalších pokusech.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mendelu

Štítky Brno, výzkum, hojení kůže, rybí olej, věda, kůže, náplast, Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Mendelova univerzita v Brně, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, Výzkumný ústav veterinárního lékařství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poraněnou kůži léčí náplasti s rybím olejem, zjistili brněnští vědci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.