Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Do Česka se vrátila chřipka. Sílící vlnu nemoci zaznamenali i v Brně

Po dvou letech pandemie covidu-19, jež jako vedlejší efekt způsobila, že se jiná respirační onemocnění mezi lidmi prakticky nevyskytovala, se vrátila chřipka. Podle odborníků se stává dominantní nemocí vedle covidu-19. Jen v Brně bylo za poslední dva měsíce kvůli nakažlivému virovému onemocnění hospitalizováno čtrnáct pacientů.

Testy, které od minulého roku využívá laboratoř Mikrobiologického ústavu FNUSA, ukázaly, že se do populace po dvouleté prodlevě vrátila chřipka. Speciální multiplexní testy umí totiž kromě covidu-19 zachytit také další infekce, a tak je odhalování jednotlivých typů nemocí dýchacích cest snadnější.

„Vloni jsme takto zachycovali jen SARS-CoV-2, kdežto letos se od března kromě tohoto viru, který stále dominuje, objevuje i chřipka typu A,“ sdělil přednosta Mikrobiologického ústavu Filip Růžička. Za březen v brněnské laboratoři otestovali necelých šest stovek vzorků, z nichž bylo na chřipku typu A pozitivních šest procent pacientů.

„Může to být způsobeno například tím, že striktní protiepidemická opatření jako lock down nebo nošení respirátorů chránila dobře i před jinými respiračními onemocněními,“ odůvodnil Růžička, proč se během pandemie chřipka téměř neobjevovala. Navíc byl podle něj covid-19 nový a nefungovala proti němu kolektivní imunita, takže mohl ostatní onemocnění dýchacích cest vytěsnit.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a jiná respirační onemocnění (NRL) zaznamenává zvýšený výskyt chřipky nejen v Brně, ale v celé České republice. „Přetrvává vzrůstající tendence nemoci a pomalu se stává mírně dominantním virem vedle covidu-19,“ uvedla vedoucí NRL Helena Jiřincová. Lidé by podle odborníků neměli zapomínat, že i chřipka může mít fatální následky, a nemoc nezanedbávat.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNUSA

Štítky chřipka, nárůst, testování, Brno, ČR, nemoc, Česko, COVID-19, pandemie covidu-19, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka se vrátila chřipka. Sílící vlnu nemoci zaznamenali i v Brně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.