Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jihomoravští pečovatelé mají napilno. Zvýšili o polovinu počet hodin u klientů

V Jihomoravském kraji se díky transformaci pečovatelských služeb za pět let o polovinu zvýšil počet hodin, které pracovníci strávili u klientů, řekla Alena Novotná z Jihomoravského kraje, který vytváří sít sociálních služeb a od něhož poskytovatelé čerpají peníze. K tomu, že sociální pracovníci mohou klientův věnovat více času, přispělo navýšení úvazků, rozšíření provozní doby služeb i zefektivnění práce.

Podle radní Jany Leitnerové (Piráti) například obědy zavážejí lidem komerční subjekty namísto pečovatelů, kteří se tak mohou věnovat péči o klienty. Kraj chce rozšířit terénní služby tak, aby mohli nesoběstační lidé žít co nejdéle doma. Péče v ústavech je navíc dvakrát tak nákladnější.

V Jihomoravském kraji je asi 60 pečovatelských služeb, starají se o tisíce klientů. Kraj od roku 2017 pracuje na transformaci, která má za cíl přinést rozvoj terénních služeb. „Chceme lidem, kteří potřebují pomoc, umožnit co nejdéle zůstat doma za podpory rodiny a návazných služeb. Chceme, aby pobytová služba v domově seniorů byla až tou poslední možností. Z průzkumu vyplynulo, že 80 procent lidí si přeje dožít doma.“ Pobytová služba v domově navíc měsíčně podle Novotné stojí zhruba 50 tisíc korun na lůžko, což je dvojnásobek než když člověk zůstane doma za podpory rodiny a terénních služeb.

V posledních pěti letech se pracovníkům pečovatelských služeb v kraji podařilo o polovinu zvýšit počet hodin, které strávili prací u klientů. Pomáhají jim například s hygienou, chystáním stravy a podobně. Umožnilo to několik faktorů. O 170 se zvýšil počet úvazků, ale také se rozšířila pracovní doba. „Dříve fungovaly pečovatelské služby od pondělí do pátku do 15:30 a člověk nevěděl, co o víkendu. My jsme v síti služeb stanovili kritérium provozní doby od pondělí do neděle minimálně 12 hodin denně,“ řekla Novotná.

Kraj také stanovil, aby pečovatelské služby nevozily obědy, pokud je možné zajistit to jinou službou. Zároveň měli pracovníci pomoct klientům domluvit pro dovoz komerční sektor. „Stávalo se, že pečovatelky do 13:00 jenom rozvážely obědy, a to i těm lidem, kteří nejsou zcela odkázaní na pomoc jiných. Přitom tuto službu je schopný převzít komerční sektor a pečovatelky se pak mohou věnovat práci s klientem,“ dodala Novotná.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Péče, Sociální, JMK, Klienti, Ukrajina, Jihomoravský kraj, Alena Novotná-Gutfreundová, pečovatelská služba, Jana Leitnerová, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští pečovatelé mají napilno. Zvýšili o polovinu počet hodin u klientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.