Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plyšový záchranář Defík pomáhá malým pacientům z Ukrajiny

Plyšová hračka, jež usnadňuje těžké situace a tlumí stres. Defík, kterého mají ve svých vozech jihomoravští záchranáři, pomáhá malým dětským pacientům. Momentálně se čím dál častěji ocitá také v náručí dětí, které se svými rodinami utekly z Ukrajiny.

Do rukou jihomoravských záchranářů se v posledních týdnech dostávají uprchlíci z východoevropské země. Jde například o dospělé, kteří mají chronická onemocnění a zhoršil se jim zdravotní stav kvůli docházejícím lékům. Nejčastěji však zdravotníci ošetřují děti s vysokými horečkami nebo bolestmi břicha. 

„Jedním z nich byl i chlapec na fotce, věnovali jsme mu plyšového Defíka. Doprovázel jej na cestě do nemocnice a doufáme, že pejsek záchranář našeho malého pacienta rozveselil a pomohl mu aspoň na chvíli přemoci stesk po domově," popsala mluvčí záchranářů Michaela Bothová

Speciální plyšáky Defíky, kteří nyní pomáhají se zvládáním stresu i malým ukrajinským pacientům, s sebou jihomoravští záchranáři vozí v sanitkách. Defík ale nemá využití jen u zraněných dětí. „Někdy je třeba dát hračku i dítěti, které sice nepotřebuje naši péči, ale dostane plyšáčka například v situaci, kdy se staráme o někoho z jeho blízkých. Opět jde tedy o snahu zmírnit obavy a napětí," popsali jihomoravští záchranáři.

K malým Defíkům mají záchranáři také tři velké plyšáky, které využívají na akcích, při nichž veřejnosti představují sanitky a jejich vybavení. Lidé mohou pejsky zahlédnout na celorepublikovém Dni linky 155 nebo události Restart a heart day. Malí zájemci se na figuríně učí resuscitovat či správně uvázat obvaz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS JMK

Štítky záchranáři, zdravotnictví, Ukrajina, defík, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plyšový záchranář Defík pomáhá malým pacientům z Ukrajiny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.