Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Covid na jižní Moravě slábne. Za týden přibylo přes dvacet tisíc případů

V Jihomoravském kraji přibylo za poslední týden 23.541 případů covidu-19, což je o 6397 méně než před týdnem. Za čtvrtek přibylo 3016 případů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Takzvaná týdenní incidence, tedy počet případů nákazy za týden na 100.000 obyvatel, za týden klesla z 2491 na 1958. V nemocnicích je 567 pacientů s covidem, uvedl Petr Holeček z tiskového oddělení krajského úřadu. Část pacientů je podle mluvčích nemocnic hospitalizovaná kvůli jiným zdravotním problémům, ale mají i pozitivní test na covid a zahrnují se do statistiky.

V nemocnicích v kraji je z 567 pacientů 60 na jednotách intenzivní péče. Z toho 18 pacientů potřebuje podle Holečka umělou plicní ventilaci, což je nejvíce ze všech krajů. Nejvíce hospitalizovaných má Fakultní nemocnice Brno, podle mluvčí Veroniky Plaché 71 pacientů na standardním oddělení a 21 na JIP. Část pacientů je hospitalizovaná kvůli komplikacím spojeným s covidem, část je ale v nemocnici kvůli jiným zdravotním potížím a k tomu má pozitivní test na covid, takže se promítá v covidové statistice.

Znojemská nemocnice má 38 pacientů na standardních lůžkách a jednoho na ARO, z toho je 18 očkovaných a 21 neočkovaných. Podle mluvčí Petry Veselé je průměrný věk pacientů 70 let. Ve Znojmě je většina pacientů s problémy spojenými s covidem, najdou se ale i takoví, kteří mají jiné zdravotní potíže a také koronavirus.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má 77 pacientů s covidem, z toho 12 je na JIP. Uvedl to mluvčí nemocnice Jiří Erlebach. Břeclavská nemocnice má podle mluvčí Elišky Windové 32 pacientů na standardním oddělení, čtyři na JIP a jednoho na ARO.

První potvrzené případy covidu se v kraji objevily předloni v březnu. Od té doby je k dnešku 355.471 potvrzených případů. Vyléčilo se 308.783 lidí, naopak 4489 s nákazou zemřelo. Zdravotníci v kraji dali lidem 1,926.280 dávek vakcíny proti covidu. Někteří mají už tři dávky. V kraji žije skoro 1,2 milionu obyvatel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Covid, JMK, Statistika, Zdravotnictví, COVID-19, pacient, Jihomoravský kraj, nemocnice, Petr Holeček, Fakultní nemocnice Brno, Petra Veselá, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid na jižní Moravě slábne. Za týden přibylo přes dvacet tisíc případů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.