Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pod mikroskopem s její pomocí vznikají malé zázraky. Je to životní poslání, říká o své práci embryoložka

PR článek

Na 11. únor každoročně připadá Mezinárodní den žen a dívek ve vědě. Cílem tohoto dne je zdůraznit zásadní úlohu žen ve vědeckém světě, celosvětově totiž v této oblasti působí pouze 30 % žen. Na brněnské reprodukční klinice Repromeda hrají ženy klíčovou roli. Jednou z nich je i ředitelka embryologické laboratoře RNDr. Gabriela Tauwinklová, která během své více než dvacetileté kariéry pomohla na svět tisícům dětí.

Jak by se dala v několika větách popsat vaše práce?  
Obecně můžeme říct, že embryolog je ten, který se na klinice pro léčbu neplodnosti stará o reprodukční buňky. To znamená, že vyšetřuje spermiogram, připravuje spermie k oplození, nebo je mrazí. Vyhledává vajíčka, čistí je, vyhodnocuje jejich zralost, oplozuje a pak pečuje o embrya. Vypadá to jako několik málo činností, ale ve skutečnosti je to mnoho práce v maximálním soustředění a sezení u mikroskopu. Je spočítáno, že na každém vajíčku či embryu udělá embryolog během šestidenního cyklu v laboratoři v průměru dvacet úkonů.

Co vás k práci embryoložky přivedlo? Jaké vzdělání je vůbec pro tuto profesi potřeba? 
Dá se říct, že práce embryologa si našla mě. Studovala jsem obecnou biologii – fyziologii živočichů a ještě na fakultě jsem byla oslovena, zda mám zájem tuto práci chci zkusit. Byl to tak zajímavý a neobvyklý obor, že to nešlo odmítnout. 
Obecně je pro práci embryologa třeba vystudovat buďto přírodovědný obor s hlavním zaměřením na biologii, nebo lékařskou fakultu. Před dvěma lety vznikl dokonce samostatný studijní obor pro klinické embryology.

Jedná se spíše o ženský obor, nebo stejně jako v jiných vědních disciplínách dominují muži? 
V našem oboru pracuje více žen než mužů. Doufám, že to nebude znít genderově nekorektně, když řeknu, že naše práce je náročná na jemnou motoriku, pečlivost, trpělivost, soustředění na detail, a to jsou vlastnosti, které jsou obvykle bližší ženám. Rozhodně to ale neznamená, že by muž nemohl být fantastický embryolog.   

Co je na práci embryologa nejtěžší? 
Pro toho, kdo chce být dobrý embryolog, je to celoživotní cesta plná učení a práce na sobě samém. Nikdy nevíte a neumíte dost, pořád přicházejí nové podněty, metody, pořád je potřeba udržovat laboratorní dovednosti a adaptovat se na nové postupy. 

A co je naopak nejhezčí?
Svou práci považuji za smysluplnou a krásnou. Profesně je to určitě mé životní poslání. Proces, kdy v laboratoři z vajíčka a spermie vznikne několik prvních buněk, z nichž se vyvine zdravé dítě, můžeme vnímat jen jako „technické postupy“. Já je však vnímám jako řadu nesmírně delikátních činností, které vyžadují zvláštní cit, možná druh lásky, protože žádná buňka ani zárodek nejsou stejné. Ke své práci přistupuji s pokorou, stále se učím a přemýšlím, jak ji dělat ještě lépe, přesněji a citlivěji. A tak to bude až do konce mého profesionálního života.

Jak se práce embryologa změnila za posledních dvacet let? 
Naše práce se změnila zcela zásadně. Ale vše se děje v postupných krocích, takže to vnímáte a přijímáte nějak přirozeně. Jako když vyrůstá dítě.
Určitě ale provádíme více mikromanipulací. Téměř všechna vajíčka se dnes oplozují jednotlivě pod mikroskopem metodou ICSI. Hodně často se mikromanipulačně odebírá několik buněk z embrya ke genetickému vyšetření (tzv. biopsie pro PGT). Změnily se postupy pro mrazení embryí. Používáme nové diagnostické metody pro posouzení kvality a zralosti reprodukčních buněk. Dokážeme embryím poskytnout harmoničtější a stabilní kultivační podmínky. Proto si můžeme dovolit transferovat pacientce pouze jedno kvalitní embryo, místo dvou nebo tří, jak bylo před dvaceti lety běžné, a přitom s daleko vyšší šancí na úspěch.

Když se podíváme do budoucnosti, jak myslíte, že bude embryologie vypadat za 10 nebo 20 let? 
To nevím, stejně, jako jsem si před 30 lety neuměla představit, že každý budeme mít v kapse mobilní telefon. V současné době je ve hře mnoho slibných metod. Stále užší je spolupráce s genetickou laboratoří nebo IT technologiemi.
Předpokládám, že vývoj moderní embryologie bude směřovat k možnostem ještě detailnějšího posouzení „zdraví“ embrya. Velká pozornost se věnuje možnostem rozpoznání šancí embryí na uchycení v děloze. To je jedno z nadějných využití umělé inteligence ve spojitosti s hodnocením time-laps videozáznamů vývoje embryí. 

Kolik dětí se díky vaší práci už narodilo? 
Budou to stovky až tisíce dětí. Na reprodukční klinice Repromeda pracuji téměř od jejího založení a za tu dobu se díky nám narodilo více než 5 tisíc dětí. Každý nový život, který vzniká na klinice, je ale dílem týmové práce. Ať už se jedná o embryologickou laboratoř, lékaře, genetiky, zdravotní sestřičky, ale i pár samotný. nebo koordinátorky. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Repromeda, Brno, Reprodukce, klinika, embryo, laboratoř, Mezinárodní den žen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod mikroskopem s její pomocí vznikají malé zázraky. Je to životní poslání, říká o své práci embryoložka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.