Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravské nemocnice nepoužívají rekonvalescentní plazmu u covid pacientů

Nemocnice v Jihomoravském kraji nepoužívají rekonvalescentní plazmu k léčbě pacientů s nemocí covid-19, uvedli zástupci nemocnic. Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý oznámila, že nákladné a časově náročné transfuze krevní plazmy lidí, kteří se uzdravili z covidu, podle dosavadních důkazů nezabrání těžkému průběhu nemoci nebo úmrtí. V jihomoravských nemocnicích je k dnešku kolem 940 pacientů s koronavirem, uvedla mluvčí kraje Alena Knotková, z toho okolo 160 je na jednotkách intenzivní péče.

Rekonvalescentní plazmu nepoužívá Fakultní nemocnice Brno. „Už se od toho ustoupilo. Výsledky nebyly takové, o jakých se mluvilo," řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. V zařízení je nyní 127 nakažených na standardních lůžkách a dalších 44 na jednotkách intenzivní péče. Z toho 20 je na umělé plicní ventilaci.

Ani Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně rekonvalescentní plazmu nepoužívá. Podle mluvčí Dany Lipovské je v nemocnici 94 nakažených, z toho 15 na anesteziologicko-resuscitační klinice na umělé plicní ventilaci. Čtyři jsou také na přístroji ECMO pro mimotělní oběh. Na jednotkách intenzivní péče je 16 pacientů s covidem. Zbytek je na standardních odděleních. Kromě toho se nemocnice stará o postcovidové pacienty, kteří mají zdravotní problémy i po covidu. Osm je jich na anesteziologicko-resuscitační klinice na umělé plicní ventilaci a dva také na ECMO.

Rekonvalescentní plazmu nevyužívají ani ve Znojmě, Břeclavi, Kyjově nebo Vyškově. Ve Znojmě je podle mluvčí Petry Veselé 14 pacientů na ARO, z nichž jeden je očkovaný, 70 pacientů je na standardních odděleních, z nichž je očkovaných 27. V Břeclavi je 62 nakažených hospitalizovaných, z toho devět na jednotce intenzivní péče. Uvedla to mluvčí Eliška Windová. V Kyjově je podle mluvčího Filipa Zdražila přes 90 pacientů s koronavirem, ve Vyškově podle ředitele Zdeňka Horáka kolem 60.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky Covid, Brno, Nemonice, Jmk, FN, COVID-19, nemocnice, pacient, Světová zdravotnická organizace, Jihomoravský kraj, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Petra Veselá, Zdeněk Horák, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské nemocnice nepoužívají rekonvalescentní plazmu u covid pacientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.