Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Z přetížených brněnských nemocnic převáží pacienty s covidem do Prahy

, aktualizováno 25. listopadu 2021, 15:49

Z brněnských fakultních nemocnic začali dnes ráno záchranáři převážet pacienty s covidem do pražských zdravotnických zařízení. Celkem naložili do sanitek 19 pacientů, z nichž někteří jsou ve vážném stavu. Do akce vyjel speciální záchranářský vůz Fénix, jenž pojme až 12 lidí. Zdravotníkům rovněž asistují policisté i armáda.

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny začali záchranáři nakládat pacienty od půl deváté ráno. Zhruba hodinu trvající akci předcházela pečlivá příprava zdravotníků, kteří se oblékli do speciálních obleků. Následně zamířili ke dvěma nemocným, aby je naložili do sanitních vozů Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. Cestu do hlavního města, kam zamíří do Nemocnice Na Homolce a Všeobecné fakultní nemocnice, strávili pacienti na transportních ventilátorech. Na převážené dohlížela posádka tvořená dvěma záchranáři a jedním lékařem. 

Uvidíme, jak bude pandemie pokračovat, nyní jsme si uvolnili ruce zhruba na 48 hodin - tak, abychom mohli v obou fakultních nemocnicích zachovat centrovou péči a zároveň mohli pomoci menším nemocnicím, které začínají mít obrovské problémy,“ řekl Vladimír Šrámek, přednosta Anesteziologicko resuscitační kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny.

Podle Šrámka se jedná o dočasné řešení. „Pokud nedojde k nějakým restriktivním opatřením nebo většímu dodržování opatření stávajících, během několika dní či jednoho, dvou týdnů se zhorší situace i v Čechách,“ sdělil.

Z 19 pacientů překládaných do pražských nemocnic jsou čtyři na umělé plicní ventilaci, dva z Bohunic a dva ze svaté Anny, zbylých patnáct je ze standardního oddělení bude z bohunického areálu, kde rovněž dnes začali s přepravou pacientů. Pro zbylé nemocné přiletěl armádní vrtulník z Plzeňska. 

Pojedou speciálním záchranářským vozem Fénix do několika pražských nemocnic. Uvolní tak místo pro další pacienty v těžce postiženém Jihomoravském kraji,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Kritická situace

Jihomoravské nemocnice jsou v posledních přeplněné pacienty s covidem. Kritická je například situace v Kyjově, Vyškově a podle posledních zpráv se situace dramaticky zhoršuje rovněž v Hodoníně a Ivančicích. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) proto volá po plošných opatřeních. Včera uvedl, že situace na jižní Moravě je kritická a svou závažností přesahuje hranice kraje, což potvrzuje i převoz pacientů. 

Vůz Fénix se připravuje na odjzed do Prahy z Fakultní nemocnice Brno. Zdroj: FN BRNO
Hejtman Grolich trvá na zpřísnění opatření. Přetížené nemocnice převáží pacienty do Prahy

Česko potřebuje podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) plošná opatření kvůli šíření covidu-19. Situace na jižní Moravě je podle něj kritická a svou závažností přesahuje hranice kraje, což potvrzuje i plánovaný převoz pacientů....

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Covid, Brno, Převoz, Praha, Pacienti, Jmk, Grolich, FNUSA, FN, pacient, nemocnice, COVID-19, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Fakultní nemocnice Brno, Vladimír Šrámek, Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, Nemocnice Na Homolce, Všeobecná fakul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z přetížených brněnských nemocnic převáží pacienty s covidem do Prahy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.