Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hejtman Grolich trvá na zpřísnění opatření. Přetížené nemocnice převáží pacienty do Prahy

Česko potřebuje podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) plošná opatření kvůli šíření covidu-19. Situace na jižní Moravě je podle něj kritická a svou závažností přesahuje hranice kraje, což potvrzuje i plánovaný převoz pacientů. Zasahovat pouze lokálně či regionálně tak podle hejtmana ztrácí smysl.

Grolich dnes na tiskové konferenci po jednání s hygieniky apeloval na veřejnost, ať se chová zodpovědně, a na vládu, ať přijme konkrétní opatření, která omezí šíření viru. Jsou podle něj potřeba jasná pravidla, která budou platit napříč kraji. Pokud se něco zakáže na Moravě, ale bude to dál možné v Čechách, lidé pojedou tam, a ještě se tak zrychlí šíření viru, míní Grolich.

Buďme trpěliví, zodpovědní, uvidíme, co vláda udělá v pátek. Já ji prosím, ať už doopravdy něco udělá,“ řekl hejtman. Musí přijít restriktivní opatření, nejen kosmetické úpravy těch stávajících," doplnil.

Úplný lockdown podle Grolicha zatím není nezbytný, je ale potřeba výrazně omezit sociální kontakty a mobilitu lidí. Podobný názor má i Šrámek, otazník podle něj visí například nad vánočními trhy a dalšími adventními akcemi. Města by měla dostat jasný pokyn, zda je mají organizovat, nebo ne.

Nemocnicím chybí personál

Situace ve zdravotnických zařízeních na jižní Moravě se zhoršuje. Brněnské městské nemocnice řeší nedostatek personálu, v Kyjově přesouvají pacienty kvůli přeplněné jednotce ARO a vyškovská nemocnice dnes kvůli covidu-19 vyhlásila stav krajní nouze. Nemocnice již vyčerpala všechna lůžka a není schopná vytvořit nové kapacity. Při dalším přidávání lůžek nemůže podle ředitele zařízení Zdeňka Horáka garantovat očekávaný rozsah a kvalitu poskytované péče.

Armáda ve čtvrtek převeze pacienty s koronavirem z dvou přetížených fakultních nemocnic v Brně do Prahy. Jde o čtyři pacienty na umělé plicní ventilaci a 15 dalších nemocných s covidem-19. Které pražské nemocnice pacienty převezmou, není zatím jasné. Cílem je alespoň částečně uvolnit kapacitu, řekl dnes krajský koordinátor intenzivní péče Vladimír Šrámek. Nejvíce chybí odborný personál, doplnil.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Facebook Jan Grolich

Štítky ČR, koronavirus, Jihomoravský, Jan Grolich, hejtman, pacient, nemocnice, Česko, Praha, COVID-19, Jihomoravský kraj, KDU-ČSL, Vladimír Šrámek, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Grolich trvá na zpřísnění opatření. Přetížené nemocnice převáží pacienty do Prahy  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.