Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přepracovaní jihomoravští hygienici. Pracují o víkendech i svátcích

Zaměstnanci jihomoravské hygienické stanice pracují s ohledem na pandemii covidu o víkendech i svátcích, ve všední dny volají lidem do osmé hodiny večer, řekl jejich ředitel David Křivánek. Podle něj by v týdnu mělo začít hygienikům pomáhat s vyřizováním dvanáct pracovníků finančního úřadu.

Hygienici v některých krajích přiznávají, že navzdory zapojení veškerého personálu trasování nestíhají. Někde se navíc setkávají s tím, že jim lidé nezvedají telefony nebo jim nesdělí informace o všech svých kontaktech. Hygienické stanice vytrasovaly za poslední týden průměrně do 24 hodin od výsledku testu čtvrtinu pozitivních na covid-19 a oslovily také 62 procent jejich kontaktů. Kraje se ale v rychlosti trasování liší. "Co se týče nasazení, jedeme na 120 procent už druhým rokem. V podstatě trasují všichni, kteří nemusí například kolaudovat nebo dělat jinou svoji činnost," uvedl Křivánek.

Jihomoravská hygienická stanice má kolem 200 pracovníků. „Část je na neschopenkách nebo má volno. Část dělá svou agendu, která je neodkladná, ale tak 70 i více lidí denně vyřizuje hovory,“ uvedl Křivánek. Doplnil, že hygienici musejí vyřídit svou obvyklou činnost a k tomu koronavirus.

O pomoc armádu ředitel nežádal. „Pokud by měly tyto složky nastoupit, tak do nemocnic. My jsme požádali o pomoc alespoň finanční úřad, který je také státní službou. Budeme mít výpomoc 12 úředníků, za což jsme vděční. Pomohou nám třeba ve školách nebo v kolektivech, abychom nějak optimalizovali obvolávání kontaktů a stanovování karantén,“ řekl Křivánek.

Podle něj bývají výsledky testů mnohdy odpoledne nebo večer. „Naběhnou tam stovky údajů. Voláme do osmi večer. Už se toho ale tolik neobvolá, takže to začíná druhý den, kdy tam pak zase naběhnou nové údaje,“ poznamenal ředitel.

Například moravskoslezští hygienici se podle mluvčího Aleše Kotrly poměrně často při epidemiologické šetření navíc setkávají s tím, že jim lidé častou neberou telefon, případně jim zamlčují některé kontakty. „Šetření to pak prodlužuje a nejsou efektivní. Určitě nám to přidělává práci,“ uvedl Kotrla.

Pandemie koronaviru propukla v ČR loni v březnu. Od té doby je k dnešku v Jihomoravském kraji 189.293 potvrzených případů. Vyléčilo se 163.505 lidí, naopak 3641 s nákazou zemřelo. Vyplývá to z webu ministerstva zdravotnictví. Zdravotníci na jižní Moravě dali lidem 1,433.565 dávek vakcíny proti nemoci covid-19. Někteří lidé už absolvovali tři dávky. Kraj má 1,2 milionu obyvatel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Hygiena, Jmk, Zaměstnání, Covid, COVID-19, Krajská hygienická stanice, pandemie covidu-19, Jihomoravský kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přepracovaní jihomoravští hygienici. Pracují o víkendech i svátcích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.