Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Brně nebude lidem při operacích zima. Nemocnice zavádí unikátní metodu

V českých a moravských nemocnicích se poprvé objevil speciální oblek, který udržuje teplotní komfort pacientů a napomáhá k jejich zotavení po operačním zákroku. Novou metodu, již využívají zdravotnické kliniky v západní Evropě, zavedla jako první brněnská nemocnice SurGal Clinic.

Udržení teplotního komfortu před, v průběhu i po operaci hraje důležitou roli pro samotný výsledek zákroku i psychologickou pohodu léčeného. Takzvaná terapie Bair Hugger spočívá v tom, že se pacient před operací oblékne do jednorázového obleku, v němž se nachází otvory pro vhánění teplého vzduchu. Ten dodává ohřívací jednotka, která je napojená na úbor, jenž lze snadno nastavit pro jakýkoli druh operace. Manipulovat s oděvem je možné i při práci.

Podle primáře anesteziologie a resuscitace SurGal Clinic Zdeňka Chvátala je teplotní komfort  velmi důležitý při operačním či pooperačním průběhu. Po zákroku totiž pacientům není zima a mají menší spotřebu kyslíku, což přináší mnohé výhody. 

Nedochází k možnému poškození srdce z důvodu nedostatku kyslíku, lépe se hojí rány a snižuje se riziko jejich infekce. Čím více je pacient prochladnutý, tím hůře se prokrvují rány,“ vysvětluje některé přínosy metody Chvátal. 

Oblek měl už premiéru i v ostrém provozu. Na sále si jej vyzkoušela už zhruba desítka pacientů. Jako další přínos metody, jež je součástí nadstandardní péče, zmiňuje Chvátal i psychologický aspekt. „Když odhlédnu od čistě medicínských výhod, tak jako přidanou kladnou hodnotu lze brát zachování intimity pacienta, který se v klidu do pláště obleče již na pokoji a dále s ním není odhaleně manipulováno,“ uvádí. 

Za využití novinky si lidé připlatí zhruba dva tisíce korun. Podle ředitelky SurGal Clinic Jitky Kellnerové chystá nemocnice zavádět v příštích letech i další moderní metody, které zvýší komfort pacientů. V minulosti odborníci sídlící v Drobného ulici uskutečnili například unikátní operaci kolene metodou Visionaire nebo výhřezu ploténky DiscoGel.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, nemocnice, Operace, Péče, pacient, komfort, Západní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně nebude lidem při operacích zima. Nemocnice zavádí unikátní metodu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.