Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Na jižní Moravě výrazně vrostl počet respiračních onemocnění, varují hygienici

V Jihomoravském kraji výrazně vzrostl počet akutních respiračních onemocnění, nejvíce mezi dětmi. Z 1,2 milionu obyvatel kraje je přes 20 tisíc nemocných. Ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek řekla, že hygienici to zatím nevyhodnocují jako epidemii. Loni epidemie akutních respiračních nemocí a chřipka nebyla, hygienici naopak řešili velký počet nemocných s covidem-19.

V uplynulém týdnu, kdy byl ve čtvrtek svátek a školy měly v pátek prázdniny, bylo 1719 nemocných na 100 tisíc obyvatel. „Mimořádně vysoký výskyt oproti jiným sezonám byl zejména u dětí. Je to daň za loňský pokles nemocí daný opatřeními a izolací od kolektivu, takže byla v uvozovkách netrénovaná slizniční imunita dětí,“ uvedla Ciupek.

Podle ní se nyní v populaci šíří nechřipkové sezonní virózy s bakteriálními komplikacemi. „Trvale přetrvává záchyt běžných respiračních virů. Lze očekávat nárůst pozitivit a pravděpodobně i zvýšený počet hospitalizací dětí,“ řekla Ciupek.

Hranice epidemie je podle Ciupek od 1700 do 2000 nakažených na 100 tisíc obyvatel. „Epidemii pak vyhlašujeme podle posouzení dynamiky vývoje, laboratorních výsledků a podobně, ale nyní to jako epidemii akutních respiračních infekcí nevyhodnocujeme,“ dodala Ciupek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Jmk, Onemocnění, epidemie, Hygiena, nemoc, Jihomoravský kraj, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě výrazně vrostl počet respiračních onemocnění, varují hygienici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.