Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně vyjely kníraté šaliny. Připomínají důležitost prevence rakoviny prostaty

Listopad se ve světě tradičně nese ve znamení akce Movember, která upozorňuje na rakovinu prostaty a důležitost prevence. Do osvěty se každoročně zapojují tisíce mužů, kteří si během jedenáctého měsíce roku nechávají narůst knír, čímž šíří povědomí o zákeřném onemocnění. S kampaní se setkají také Brňané, kteří využívají hromadnou dopravu.

Jedenáct dopravních podniků v České republice se i letos zapojilo do akce Movember a vybavilo své autobusy, tramvaje i trolejbusy slušivými kníry. Nalepené ozdoby připomínají důležitost prevence rakoviny prostaty, jejíž diagnózu si v České republice ročně vyslechnou tisíce mužů.

Dvacet kníratých vozů vyslal letos do ulic také brněnský dopravní podnik. „Jedná se o tramvaje typu T3, K2 a Vario, které jezdí na linkách 1,2,5,6,7,10 a 12 – šance je minout je tedy mizivá. Tramvaje jsou také vybaveny speciálním polepem informující o preventivní akci," řekla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Za posledních deset let se počet ročně diagnostikovaných případů rakoviny prostaty zvýšil více než o třetinu. Základním problémem je nedostatečná prevence, která zahrnuje především pravidelné lékařské prohlídky. Pro lepší informovanost mužů se do Movemberu od roku 2018 zapojují dopravní podniky v celé České rebublice. „Myslím si, že osvětu touto formou můžeme šířit ve velkém, a podpořit tak projekt, který má opravdu smysl. V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt nemoci a díky nadačnímu fondu Muži proti rakovině se propagace tohoto tématu dostává do povědomí široké veřejnosti,“ řekl předseda Sdružení dopravních podniků ČR Tomáš Pelikán.

Pánové, odložte holicí strojky

Netradiční akce, která nabádá muže k odložení žiletek a holicích strojků, v posledních letech získala potřebný charitativní podtext a spontánně se rozšířila po celém světě. „Movember je každoroční osvětová kampaň upozorňující na nebezpečí rakoviny varlat, prostaty a psychické problémy s tím spojené. Princip je velmi jednoduchý. Každý muž, který si nechá během listopadu narůst knír, pomáhá ve svém okolí šířit důležitou zdravotní osvětu,” vysvětlil smysl akce Jiří Hofreitr, koordinátor Nadačního fondu Muži proti rakovině.

Nádory prostaty jsou nejčastějším onkologickým onemocněním českých mužů. Tento typ rakoviny zasahuje především muže po čtyřicítce, nejčastěji však útočí na starší pětašedesáti let. Nádory prostaty vznikají spontánně a doposud není znám jasný rizikový faktor. Příznaky závažného onemocnění jsou časté močení, slabý proud moči či pocit nevyprázdnění. Čím dříve je pacient diagnostikován, tím lepší má vyhlídky na vyléčení zákeřné nemoci. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMB

Štítky prevence, zdraví, rakovina prostaty, onkologie, Brno, nemoc, Movember, Dopravní podnik města Brna, Česko, Tomáš Pelikán, Sdružení dopravních podniků ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vyjely kníraté šaliny. Připomínají důležitost prevence rakoviny prostaty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.