Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnská nemocnice začala očkovat seniory třetí dávkou. Zájem je pozvolný

V brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny (FNUSA) odstartovalo dnešním dnem očkování seniorů nad osmdesát let třetí dávkou vakcíny proti nemoci covid-19. Zájem o vakcinaci zatím není velký a k přihlašování dochází postupně. K osobám v domovech pro seniory vyjíždí speciální mobilní tým.

Během dneška naočkují zdravotníci ve FNUSA třetí dávkou prvních šest seniorů nad osmdesát let, na zítřek jich mají nahlášených deset, pozítří do nemocnice dorazí dalších jedenáct. Ačkoli je zájem o přeočkování proti koronaviru zatím pozvolný, podle mluvčí brněnské nemocnice Dany Lipovské se postupně zvyšuje. Přeočkování mohou využít osoby, které mají nejméně osm měsíců po aplikaci první dávky u jednodávkové vakcíny Janssen, nebo druhé dávky u ostatních vakcín.

Celkem naočkovala svatoanenská nemocnice třetí dávkou již 1470 lidí, a to proto, že dávky podává také v Obchodním centru Olympia, v domovech pro seniory a v sociálních službách. Tam jezdí mobilní očkovací tým, který se věnuje klientům domovů i jejich pracovníkům. „V Jihomoravském kraji objel doposud patnáct zařízení, dalších partnáct mobilní tým čeká tento týden. Denně se třetí dávkou očkují také zdravotníci FNUSA, a to desítky z nich na jednotlivých klinikách i v očkovacím centru," vysvětlila Lipovská.

Přestože na věku očkovaných nezáleží, podání třetí dávky se doporučuje lidem nad šedesát let. „Dále zdravotníkům a zaměstnancům zařízení sociální péče. Dostupné budou posilovací dávky i pro všechny ostatní, kteří chtějí zvýšit svou ochranu proti covidu-19,“ informovalo Ministerstvo zdravotnictví České republiky na covidovém portálu. Přeočkování vakcínami Pfizer a Moderna v Česku oficiálně započalo 20. září. 

Třetí dávka očkování proti nemoci covid-19 je důležitá proto, že po určité době klesá účinnost ochrany prvních dávek a u člověka se opět objevuje možnost nákazy. Největší pokles byl zaregistrován právě u starších osob a lidí s poruchou imunity či chronickými onemocněními. Podání posilující látky přispěje k ochraně proti novým mutacím viru.

Ohodnoť článek

Foto FNUSA

Štítky očkování, třetí dávka, koronavirus, fnusa, Fakultní nemocnice u sv. Anny, nemocnice, COVID-19, Janssen Pharmaceutica, Česko, Pfizer, Moderna, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská nemocnice začala očkovat seniory třetí dávkou. Zájem je pozvolný  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.