Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V nemocnici na jižní Moravě funguje unikátní robotická linka na analýzu vzorků

Znojemská nemocnice se pyšní spuštěním unikátní laboratorní linky DxA 5000 Fit, která dosud nefunguje v žádném jiném zdravotnickém zařízení ve střední ani východní Evropě. Nový stroj napomůže rychlejší analýze zkoumaných vzorků v Oddělení klinické biochemie a zautomatizuje některé běžně manuálně prováděné činnosti.

Znojemské Oddělení klinické biochemie provede ročně asi milion vyšetření, která zahrnují zhruba 140 tisíc zkumavek. Asi tři čtvrtiny materiálu pochází přímo z nemocničních oddělení, zbytek tvoří vzorky zaslané privátními lékaři, samoplátci i veterináři. Nová automatizační linka, která je určená pro středně velké laboratorní provozy, dokáže za hodinu zanalyzovat až 375 podobných vzorků. Všechny důležité charakteristiky zjistí za tři sekundy.

Společnost Beckman Coulter, která Nemocnici Znojmo unikátní laboratorní linku dodala, věří, že přístroj dopomůže k rychlejší léčbě a rychlým výsledkům. „Cílem firmy je vybavit laboratoře krajského a městského typu nejmodernější technologií, která byla dosud výsadou pouze fakultních nemocnic, a umožnit tak nejvyšší úroveň laboratorních služeb co nejširší veřejnosti,“ zhodnotil obchodní ředitel společnosti Lukáš Palivec.

Rychlé výsledky

Automatizace procesu usnadní laborantům práci s přenášením zkumavek či vyhledávání vzorků a zároveň minimalizuje kontakt personálu, jenž linku obsluhuje, s konkrétními zkumavkami. Zařízení tvoří automatická centrifuga, dva biochemické a jeden imunochemický analyzátor. „Ty jsou spojeny transportním modulem, takzvaným sofistikovaným dopravníkem. Na lince se provádí měření osmdesáti biochemických parametrů v různých tělesných tekutinách, většinou z krve,“ představil zařízení primář Oddělení klinické biochemie Zdeněk Veškrna s tím, že linka na oddělení zpracovává až osmdesát procent vzorků.

Výhody nového laboratorního vybavení si chválí také ředitel nemocnice Martin Pavlík. „Jako lékař vím, jak je nutné mít co nejrychleji výsledky vyšetření klinické biochemie například v případě diagnostiky cévní mozkové mrtvice, kdy jde opravdu o čas, který je velmi důležitý pro rychlé rozhodnutí léčby,“ řekl. Právě zkrácení doby dodání výsledku lékařům a včasné stanovení diagnózy pacientů je hlavním přínosem robotické linky. 

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Znojmo

Štítky nemocnice, znojmo, laboratoř, linka, vzorky, automatizace, Jihomoravský kraj, lékař, Východní Evropa, Nemocnice Znojmo, Martin Pavlík, analýza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nemocnici na jižní Moravě funguje unikátní robotická linka na analýzu vzorků  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.