Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Polní nemocnice na brněnském výstavišti končí, vybavení se odváží do skladu

Polní nemocnice na brněnském výstavišti, která čekala na využití od podzimu minulého roku, je minulostí. Hasiči zařízení, jež mělo v případě nejvyšší nouze sloužit pro pacienty s koronavirem, rozebrali. Vybavení nyní poputuje do skladu státních rezerv na Náchodsko.

S výstavbou záložního zdravotnického zařízení, které vzniklo v areálu brněnských veletrhů v pavilonu G1, začali v moravské metropoli na podzim minulého roku, když stoupaly počty nakažených pacientů čínským virem. Provizorní špitál nakonec zůstal nevyužitý, protože lékaři se zvládli o nemocné postarat ve standardním nemocničním režimu. Nyní se v pavilonu nachází očkovací centrum.

Chybělo málo

Podle ředitele Fakultní nemocnice Brno (FN) Jaroslava Štěrby chybělo málo, aby zdravotníci provizorní prostory využili. Zvláště na podzim minulého roku, kdy výrazně rostly počty nakažených v kraji. „Bylo to skutečně velmi na hraně a otázkou dnů. Pokud bychom zažili další výživné víkendy, kdy jsme přijímali třicet až čtyřicet nových pacientů, kteří potřebovali intenzivní péči a kyslík, neustáli bychom to,“ popsal ředitel Fakultní nemocnice Brno Štěrba. 

Na výstavišti bylo k dispozici více než tři sta postelí, z toho zhruba padesát s možností dodávky kyslíku. Nyní veškeré vybavení rozebírají hasiči. Na skládání lůžek pracují od včerejšího dne. Na místě je zhruba třicet dobrovolníků, kteří se postupně střídají.

Nejvíce zabrat nám dala samotná příprava, do které jsme zapojili přes tři sta mužů. Akce jsme plánovali zhruba týden. Kromě profesionálních hasičů pomáhají jednotky dobrovolných hasičů z města Brna i okolí. Dnes ráno dorazily například jednotky z Vyškovska,“ řekl Drbně Jiří Pelikán, ředitel Hasičského záchranného kraje Jihomoravského kraje.

Postele jsou k dispozici

Složená lůžka naložili pracovníci do dodávek, které nyní zamíří do Královéhradeckého  kraje. „Postele putují do Meziměstí na Broumovsku, kde je výrobní závodní naší společnosti a zároveň detašovaný sklad Správy státních hmotných rezerv. Lůžka tam budou uskladněna. Jejich životnost je patnáct let. Pokud nastane nějaká krizová situace, postele jsou okamžitě k dispozici,“ sdělil Jan Bergman ze společnosti Proma Reha, která postele vyrobila. 

Do polní nemocnice investovala FN Brno více než 6 milionů korun. Za pronájem prostor pro nemocnici se platila výstavišti symbolická jedna koruna. Na výstavbě se podílel rovněž Jihomoravský kraj a město Brno. „Pevně věříme, že podobnou záložní už nebudeme muset zřizovat,“ věří brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Výstaviště, Brno, Covid, Polní nemocnice, nemocnice, Brněnské výstaviště, pacient, podzim, Fakultní nemocnice Brno, okres Náchod, Jaroslav Štěrba, Jihomoravský kraj, Jiří Pelikán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polní nemocnice na brněnském výstavišti končí, vybavení se odváží do skladu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.