Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Testovací centrum na Výstavišti omezí svůj provoz

Nejméně nakažených koronavirem v přepočtu na sto tisíc obyvatel má Jihomoravský kraj. To ukazují data Ministerstva zdravotnictví. Brno má pak v přepočtu na deset tisíc obyvatel nejméně mrtvých v kraji. Podle neziskové organizace Podané ruce za to může kvalitní antigenní testování. To nabízí Brňanům už od loňského října v testovacím centru na Výstavišti. Jeho provoz teď ale budou muset z finančních důvodů výrazně omezit.

Ministerstvo zdravotnictví se minulý týden rozhodlo po jednání s pojišťovnami snížit úhrady za antigenní testy. Místo původních 350 korun za test teď proplácí pojišťovny jen 200 korun. Největší testovací centrum v Česku tak bude nuceno výrazně omezit své kapacity. Nově proplácená částka totiž nepokryje všechny náklady.

Samozřejmě bychom mohli nakoupit levnější testy. Netroufáme si ale jen kvůli ekonomice používat testy, které se pohybují od maximálně 70 procent citlivosti až pod 40 procent. Pracujeme pouze s těmi, které mají citlivost nad 90 procent, a za kterými si můžeme stát. Jinak nám to nedává smysl,“ komentuje situaci ředitel neziskové organizace Jindřich Vobořil.

Neměli by jak zaplatit personál

Testy využívané Společností Podané ruce se svou spolehlivostí blíží PCR testům. Testy jsou dokonce natolik citlivé, že odhalí i bezpříznakovou infekci.  Jeden stojí kolem 160 korun. Ze zbylých 40 korun za jeden test není nezisková organizace schopná uhradit další náklady jako jsou třeba jednorázové ochranné pomůcky nebo personál. Jen náklady na zaměstnance testovacího centra jsou několikanásobně vyšší. Provoz testovacího centra na Výstavišti se tak výrazně omezí. Podané ruce se budou snažit přesunout centrum do menšího prostoru – Janáčkova divadla. 

Podané ruce používají nejkvalitnější dostupné testy

Testování seniorů

Nezisková organizace začala s podporou města a vědecké instituce CEITEC s testováním už loni na jaře. Jezdili i do domovů pro seniory, kde se jim díky kvalitnímu antigennímu testování podařilo včas předejít šíření nákazy. „S testováním jsme v domovech seniorů začali jako vůbec první. Šlo o natolik průlomový krok, že se brzy rozšířil po celém Česku,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Na seniory se plánuje organizace zaměřit i v následujících měsících, kdy je bude testovat na množství protilátek proti onemocnění covid-19. „Budeme pozorovat, jak se u nich hladina protilátek vyvíjí,“ řekl Jiří Dolák, ředitel Společnosti Podané ruce pro zdravotnictví. V případě, že se ukáže, že nemají senioři imunitu proti viru dostatečnou, měli by být podle Podaných rukou přeočkování třetí dávkou vakcíny. 

Otestovat se na protilátky se budou moct Brňané v Janáčkově divadle.

Brno má z celého Jihomoravského kraje nejméně mrtvých. Podle Podaných rukou je to díky plošnému antigennímu testování a včasnému podchycení nákazy v domovech seniorů.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Podané ruce

Štítky Covid, Brno Podané ruce, Neziskovka, Testování, Brno, nezisková organizace, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jihomoravský kraj, Česko, infekční onemocnění, protilátka, Markéta Vaňková, Janáčkovo divadlo, CEITEC

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testovací centrum na Výstavišti omezí svůj provoz  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.