Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Třetí dávka vakcíny už na podzim? U seniorů bude možná potřeba

Množství protilátek po očkování proti koronaviru nemusí být u některých jedinců dostačující. To ukazují první výsledky brněnské studie Společnosti Podané ruce. Je tedy možné, že už na podzim bude nutná jejich revakcinace. Týkala by se zejména lidí starších osmdesáti let, kteří mají hladinu protilátek v těle nejnižší. „Musíme se tomu tématu věnovat. Nemůžeme se dostat do situace, kdy bychom zaspali, a pak bychom to nezvládli,“ uvedl bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula pro Český rozhlas.

Studie Podaných rukou se zúčastnilo pět set lidí. Přítomnost protilátek v těle zjišťovali ze vzorku kapilární krve, kterou odebírali zdravotníci z prstu. 

Měření ukázalo, že senioři mají protilátek v těle méně než zbytek populace. Obzvláště ti, kteří onemocnění covid 19 v minulosti neprodělali, dosahují nižších hodnot. „Někteří mají hodnoty skutečně hraniční, kolem třiceti procent. Vědecká komunita se sice jasně neshoduje na tom, zda stačí dvacet nebo třicet procent, je ale určitě nutné tuto skupinu sledovat,“ popisuje ředitel Podaných rukou Jindřich Vobořil.

Podle něj by měli být tito zranitelnější jedinci přeočkováni třetí dávkou vakcíny. Kromě seniorů jde také o chronicky nemocné a lidi s autoimunitními onemocněními. „Vůči seniorům se musíme rozhodnout, co nejdříve,“ dodává Prymula. Podzimní revakcinace čeká například Velkou Británii, o takzvaném booster shotu se mluví i ve Spojených státech. 

 Otestovat se na množství protilátek v těle může nechat i veřejnost. Kromě antigenního a PCR testování je na brněnském Výstavišti možné využít právě i této služby.

Očkujte se, vyzývá primátorka

Nechat si změřit hladiny protilátek může i široká veřejnost, a to na brněnském Výstavišti. Velkokapacitní testovací centrum tu pokračuje i s antigenním a PCR testování. I přes zvýšený zájem o testování v posledních dnech mají stále spoustu volných termínů. Medici a zdravotníci ze Společnosti Podané ruce tu jsou schopni otestovat až šest tisíc lidí denně. 

Na Výstavišti je také možné nechat se očkovat. Právě tady vyočkoval personál Fakultní nemocnice Brno jako první v Česku sto tisíc dávek vakcín. S očkováním je připraven pomoci i neziskový sektor. Podané ruce ve spolupráci s městem Brno a Diecézní charitou vybudovaly velkokapacitní očkovací centrum v bývalé restauraci Bohéma. Mají k dispozici i velké očkovací trucky. Čekají ale na vakcíny. Zatím očkují jen imobilní pacienty po celém Jihomoravském kraji, nově i na Vysočině. 

Přes 33 % obyvatel Jihomoravského kraje se dočkalo první dávky vakcíny. Dokončené očkování má 12 % obyvatel.

Přestože výzkumy ukazují, že zájem o očkování od loňského roku významně vzrostl, stále se najdou tací, kteří o vakcínu zájem nemají. „Já bych všem ráda vzkázala, aby se očkovat nechali. Právě očkování společně s efektivním trasováním a kvalitním testováním může být tou cestou, co nás dovede do té situace, kdy už nebudeme muset být omezování žádnými opatřeními,“ zakončuje Vaňková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kristýna Férová

Štítky Covid, Brno, Podané ruce, Testování, očkování, vakcína, protilátka, Roman Prymula, Český rozhlas, Jindřich Vobořil, Jihomoravský kraj, Brněnské výstaviště, Fakultní nemocnice Brno, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí dávka vakcíny už na podzim? U seniorů bude možná potřeba  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.