Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Proč se ženy rozhodují pro domácí porod? Vadí jim rutinní zásahy v nemocnici i chování personálu

Plánované domácí porody u nás nejsou příliš zavedené, gynekologové je ženám obvykle nedoporučují, přesto se k nim podle neoficiálních čísel ročně rozhodne 450 až 1000 žen v tuzemsku. Žádná oficiální statistika však neexistuje. Podle průlomového průzkumu Anny Durnové a Evy Hejzlarové z FSV UK je nejčastějším důvodem k plánovanému domácímu porodu nedůvěra v nemocnice a jejich postupy.

Rutinní zásahy v nemocnici odrazují rodičky

Průzkumu se zúčastnilo více než 640 žen, které v letech 2015 až 2020 plánovaně rodily doma. Podle výsledků ženy volí domácí porody nejčastěji proto, že nepovažují péči v nemocnicích za kvalitní. Důvodem jsou hlavně zákroky, které jsou rodičkám prováděny bez jejich souhlasu a také znevažování jejich pocitů a schopností. Doma by často nerodily, pokud by si mohly v porodnicích vybrat porodní asistentku nebo by existovaly porodní domy.

„Určitá část žen bude rodit doma vždycky. Nicméně ženy v naší studii mluví o tom, že by doma nerodily, pokud by si do porodnice mohly vzít svoji porodní asistentku a pokud by existovaly porodní domy. To jsou vzhledem k současným debatám ohledně kompetencí porodních asistentek a přípravě porodních domů velmi zásadní zjištění,“ doplňuje pro redakci Drbny vedoucí výzkumného týmu Anna Durnová.

Drtivá většina žen si rizika uvědomuje

Ve veřejných diskuzích dominuje téma o rizicích domácího porodu oproti porodům v porodnicích. Právě rizika domácího porodu si podle výzkumu většina rodiček uvědomuje. „Šetření ukázalo, že si většina žen rizika spojená s volbou domácího porodu uvědomuje a že s těmito riziky aktivně pracuje,“ říká Durnová. Podle ní častěji rizika vnímají ženy s vysokoškolským vzděláním (86 procent), obecně s technickým zaměřením vzdělání (87 procent) a spíše z velkých měst nad 100 tisíc obyvatel (88 procent).

Jihomoravští záchranáři vyjíždějí k domácím porodům několikrát do měsíce. Většinou se jedná o tzv. překotné porody, k nimž dochází nečekaně, a rodiče nestíhají dorazit do nemocnice. V případě plánovaných domácích porodů zdravotníci podrobnější statistiky nemají. 

Býváme přivoláni i k porodům, kde jednoznačně vyplyne z okolností, že šlo o porod plánovaný doma. Ale došlo ke komplikacím. Teprve ty přimějí rodičku nebo ostatní přítomné, aby nás zavolali. Zdůrazňuji, že někdy už může být pozdě. V průběhu jednoho roku vyjedeme k několika desítkám tzv. domácích porodů, ale je jich jistě více, my se však o nich nedozvíme, protože k nim nejsme přivoláni,“ sděluje Michaela Bothová, mluvčí jihomoravských záchranářů. Podle ní se dostávají zdravotníci v takovýchto případech často do složitých situacích. 

Stává se nám, že již samotný příjezd vozidla Zdravotnické záchranné služby, byť byl vyžádán, je vnímán jako negativní narušení pečlivě připraveného plánu. Projevuje se to například tím, že nám rodiče brání ve vyšetření či ošetření miminka a jeho odvozu do nemocnice, pokud to jeho stav vyžaduje,“ uvádí mluvčí. 

Hlavním důvodem, proč záchranáři varují před plánovanými domácími porody, jsou možná zdravotní rizika, která hrozí jak dítěti, tak i matce.

Zdravotních rizik je celá řada ať již v samotném průběhu, tak v časné poporodní adaptaci dítěte. Ty nejzávažnější mohou vést až k fatálním následkům, jako je postižení dítěte nebo dokonce jeho úmrtí. V sázce je pochopitelně i zdraví a život rodičky. Bohužel se tyto komplikace mohou, byť vzácně, vyskytnout i u zcela fyziologického těhotenství,“ řekla redakci Bothová.

Rodička v domácím prostředí? Nejčastěji vysokoškolačka

Dotazníkové šetření také ukázalo, že nejčastěji volí domácí porod ženy s vyšším vzděláním. Ty, které rodí doma s pomocí porodní asistentky, výrazně převažují, pouze minimum jich rodí zcela neasistovaně, kdy důvodem je především nedostupnost porodní asistentky v daném regionu, případně neochota ohrozit porodní asistentku pokutou. 

Naprostá většina z více než šesti stovek dotazovaných žen má také vybranou záložní porodnici, takzvaně „kdyby náhodou bylo potřeba“. Tyto ženy také nejsou zcela mimo zdravotnický systém. Jak ukazují výsledky studie, ženy, které volí porod doma, absolvují pravidelná vyšetření, zejména ultrazvuk, odběry krve a moči a screening vývojových vad. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Záchranáři, domácí porody, ZZS JMK, Jmk, Zdraví, domácí porod, nemocnice, porodní asistentka, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč se ženy rozhodují pro domácí porod? Vadí jim rutinní zásahy v nemocnici i chování personálu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.